World Press Photo назвав глобальних переможців 2022 року

Журі міжнародного фотоконкурсу World Press Photo оголосило чотирьох глобальних переможців 2022 року. Їх відібрали з 24 регіональних переможців, що були названі наприкінці березня.

«Фотографією року» став знімок канадки Ембер Брекен «Школа-інтернат Камлупса». У травні 2021 року на території колишньої школи-інтернату для індіанців у канадському місті Камлупс (Британська Колумбія) були знайдені останки 215 дітей. «Це тихий момент глобальної розплати за історію колонізації не лише в Канаді, а й у всьому світі», — коментує світлину голова журі Рена Еффенді.

Переможцем у категорії «Історія року» став фотопроєкт «Врятувати ліси вогнем» австралійця Метью Ебботта. У 2021 році пожежі спустошили різні частини планети. Серія Ебботта показує, як корінний народ півострова Арнем-Ленд на півночі Австралії використовує вогонь для захисту навколишнього середовища.

У номінації «Довгостроковий проєкт» переміг бразильский фотограф Лало де Альмейда з серією «Амазонська дистопія». Протягом 12 років Лало де Альмейда вивчає соціальні, політичні та екологічні наслідки вирубки лісів і видобутку ресурсів у бразильській Амазонії. «Не можна розділити екологічні й соціальні питання так, ніби це різні речі. Бідність, насильство, деградація навколишнього середовища та вирубка лісів тісно пов’язані між собою», — каже фотограф.

Переможцем у категорії «Відкритий формат» назвали відео «Кров — це насіння» еквадорської візуальної оповідачки Ісадори Ромеро. Через особисту сімейну історію проєкт Ромеро ставить питання про вимушену міграцію, расизм, колонізацію і подальшу втрату знань про своїх предків. Відео включає цифрові та плівкові фотографії, деякі з яких були зроблені на прострочену 35-міліметрову плівку, а пізніше розмальовані батьком авторки.

За словами голови журі Рени Еффенді, усі чотири проєкти-переможці взаємопов’язані, оскільки розглядають наслідки пориву людства до прогресу та його руйнівні наслідки для планети. Водночас роботи не лише відображають актуальність кліматичної кризи, але й пропонують можливі рішення, каже вона.

Нове та Найкраще

6 220

670

588
946
Більше матеріалів