Архітектура

Японія, безлад і бабусин дім. Розповідаємо про нові тренди в інтер’єрі

Сучасну архітектуру та інтер’єри не прийнято поділяти за стилями. Але під час пандемії декілька все ж стали трендовими — в TikTok гриміли котеджкор, клаттеркор та бабусин шик, а у профільних медіа — мінімалістичний джапанді та яскравий New London Fabulous. Розповідаємо, як виникли ці стилі й чому саме вони набули популярності в епоху локдаунів.

Котеджкор

Перші згадки про котеджкор з’явилися наприкінці 2010-х у Tumblr, але популярним цей стиль став під час пандемії у TikTok. Тоді про нього заговорили великі медіа, як New York Times або Teen Vogue. Ідея котеджкору — повернення до сталого життя, до речей з історією. Серед передумов виникнення цього стилю і екологічна криза, і супротив культурі споживання, і бажання повернути собі безтурботність літніх канікул в умовах ізоляції.

котеджкор Енн серіал
Кадр із серіалу «Енн». Фото: Everett Collection
маленькі жінки котеджкор
Кадр із фільму «Маленькі жінки». Фото: Everett Collection

Виразні приклади архітектури і одягу котеджкору є у двох хітах пандемії: серіалі Netflix «Енн» та нагородженому «Оскаром» фільмі «Маленькі жінки». Котеджкор в інтер’єрі — це дерево, бажано перероблене, живі рослини, хенд-мейд-текстиль, квіткові візерунки та навіть бабусина консервація.

В архітектурі основа котеджкору — близькість до природи. На цьому ґрунті може виникнути і традиційна українська мазана хата, і лаконічний модульний будинок. Ностальгія за простим життям на природі виникла не у 2020-му разом зі зростаючим попитом на заміське житло, вона властива кожній історичній епосі. Так, Марія Антуанетта мала ферму, де приймала близьких друзів. А три століття по тому фани «Володаря перснів» навідуються до Шира в Новій Зеландії, побудованого спеціально для зйомок. В обох випадках романтизоване котеджкорне село привабливіше за справжнє, бо мало чим на нього схоже.

котеджкор стиль
Дизайн у стилі котеджкору часто виглядає як бутафорія. Фото: Depositphotos

Зараз котеджкор формує мікротечії: dark academia, goblincore, бабусин шик, або grandmillennial, та інші — це якщо раптом ви сумуєте не за селом, а за темним замком, хатинкою гномів або бабусиною квартирою. Але все це скоріше народні стилі, мало хто з професійних дизайнерів усерйоз із ними працює. На противагу цьому клаттеркор — нова назва для інтер’єрного максималізму, який охоче використовують професіонали.

Клаттеркор

Клаттеркор — стиль, що також виник у TikTok, коли користувач billiamthewadford вжив це слово для опису естетики, що йому подобалася, — дизайну кімнати з великою кількістю деталей та впорядкованим безладом.

У загальних рисах цей стиль нагадує еклектику, а хорошим прикладом є будинок родини Візлі зі світу «Гаррі Поттера», так звана «Нора» з безліччю маглівських дрібничок. У клаттеркорному інтер’єрі все не має ідеально пасувати одне до одного, навпаки — люди наповнюють простір речами з історією, навіть якщо ті виглядають недоцільно.

Прикладом вдалого поєднання непоєднуваного є квартира художника Хуанхо Фуентеса, де майже кожен сантиметр горизонтальних поверхонь займають фігурки, фоторамки та книжки. Або галерея The Apartment у Копенгагені: її засновниця Тіна Зайденфаден Буск працювала у Sotheby’s більше 10 років, а після того зібрала вінтажні та антикварні предмети в інтер’єрі квартири XVIII століття. Нині це місце є зразком клаттеркору зі смаком, а його команда надає консультації тим, хто хотів би створити щось подібне у себе вдома.

Квартира художника Хуанхо Фуентеса
клаттеркор стиль інтер'єр
клаттеркор стиль інтер'єр
Галерея The Apartment у Копенгагені. Фото: The Apartment

Якщо клаттеркор називають жахіттям євангелістки побутового мінімалізму Марі Кондо, то стиль джапанді — це її мрія.

Джапанді

Японський і скандинавський мінімалізм об’єднує любов до фактурного дерева, спокійних кольорів і природного світла. Зараз їхнє злиття називається джапанді, але відбулося воно задовго до популярності стилю в інстаграмі.

Коли у 1930-х молодий архітектор Ісоя Йосіда повернувся до Токіо з навчання в Європі, він почав модернізувати традиційний японський стиль, доповнюючи його елементами західної архітектури, — і втілив це у будівлі музею Ямато у Нарі та у декількох приватних будинках. Сучасні дизайнери роблять щось схоже у стилі джапанді.

 Джапанді стиль архітектура Японія
Будівля музею Ямато у Нарі, архітектор Ісоя Йосіда. Фото: 663highland / Wikimedia Commons

Джапанді, більш тепла й затишна варіація мінімалізму, полюбилася людям саме в той час, коли вони були змушені сидіти вдома. Тут сплітаються дві філософії: скандинавське хюґе дає багато світла, нейтральні відтінки і тактильні матеріали, а японське вабі-сабі — вміння бачити красу у недосконалості та відбитках часу. Поширеними елементами є вогнище, розсувні перегородки та внутрішній сад, навіть якщо його роль виконують кілька вазонів.

Один із багатьох прикладів злиття японського і скандинавського — Archipelago House, приватний будинок у Швеції. Його проєктувала Norm Architects за участі японської меблевої компанії Karimoku. Це простора соснова споруда у скелястому ландшафті. Її лінії наслідують форми традиційних рибальських будинків, простір відкритий для природного світла.

Джапанді стиль
Джапанді стиль
Джапанді стиль
Джапанді стиль
Джапанді стиль
Джапанді стиль
Archipelago House студії Norm Architects. Фото: Jonas Bjerre-Poulsen

Близькими до стилю джапанді є меблі данської компанії Carl Hansen та японсько-американської George Nakashima. Вони прикметні простими формами та фактурою дерева. Більш сучасний приклад — меблі японської компанії Ariake, які вперше представили за межами Азії у 2018-му в Копенгагені. Виставка відбулася у покинутій будівлі посольства Мексики, де мінімалістичні дерев’яні меблі пасували до ліпної стелі та стін зі старою штукатуркою, — наче втілення джапанді.

Джапанді стиль інтер'єр
Джапанді стиль інтер'єр
Джапанді стиль інтер'єр
Джапанді стиль інтер'єр
Джапанді стиль інтер'єр
Джапанді стиль інтер'єр
Меблі Ariake на виставці Stockholm Design Week у 2018 році. Фото: Sebastian Stadler

New London Fabulous

Дизайнерському руху New London Fabulous (NLF) у 2020 році дав назву Адам Натаніель Фурман, коли намагався описати свої роботи, а також роботи Камілли Валали, Інки Ілорі та інших художників у міському просторі Західного Лондона. Під час вимушеної ізоляції та Брекзиту ці митці впевнилися у своєму намірі додати радості сірому ландшафту.

Камілла Валала розфарбувала офісну будівлю WestWorks та пішохідний перехід на «Вуд-лейн», щоб оживити типову забудову району. А Едвард Крукс використав подібний прийом у роботі над пассажем Rosebank Arcade ще 2019-го. Він вкрив бруківку і стіни яскравим візерунком, що нагадує килим та вікна.

Мурал Камілла Валала Лондон
Мурал Камілли Валали у стилі New London Fabulous у Лондоні на фестивалі муралів. Фото: Niklas Halle’n / AFP
Камілла Валала Музей Дизайну в Лондоні
Інсталяція High Street shop художниці Камілли Валали у стилі New London Fabulous в Музеї дизайну в Лондоні. Фото: Justin Tallis / AFP

В інтер’єрі стиль New London Fabulous може виглядати як декорації фільмів Веса Андерсона: всі кольори льодяників і морозива. Такий проєкт у 2017—2019 роках Адам Фурман створив для квартири в Нагатачо, адміністративному районі Токіо. Дизайнерський дует 2LG Studio для роботи над своєю студією в Лондоні теж обрав переважно пастельні відтінки, хоч у вітальні і можна побачити колір морської хвилі.

Також NLF використовують для інсталяцій. Наприклад, Камілла Валала у 2020-му створила Lego House of Dots на Кінгс-Крос, а за рік Адам Фурман встановив там Proud Little Pyramid — веселкову піраміду в рамках ЛГБТ-прайду.

Не дивно, що саме ці стилі закріпилися у трендах 2020—2021 років: вони всі про затишок, тепло, яскравість і про те, що можна радіти життю і на соціальній дистанції.


Фото на обкладинці: Karimoku Case Study, Sebastian Stadler

Нове та Найкраще

647

576

602
921

Більше матеріалів