У Литві відкрилася перша міжнародна виставка фіналістів Bird in Flight Prize

У литовському місті Клайпеді, у виставковому залі Центру культурної комунікації, відкрилася виставка фіналістів фотоконкурсу Bird in Flight Prize ‘21. До 13 лютого там можна побачити серії 10 авторів із Болівії, Мексики, Австрії, Іспанії, Німеччини, Бразилії та Італії, зокрема проєкт переможця — німецького фотографа Рафаеля Гайгстера — про наслідки пандемії.

Експозиція у Литві є першою міжнародною виставкою Bird in Flight Prize. У 2021 році на конкурс надійшло майже 400 заявок із 52 країн. Виросли його масштаби: у Києві презентація серій фіналістів відбулася 9 грудня на екранах торговельного центру Gulliver. Протягом січня роботи демонструють у мережі кінотеатрів Multiplex перед показом фільмів, а це 28 кінотеатрів на 141 кінозал. Крім того, наприкінці січня знімки 14 учасників Bird in Flight Prize покажуть на онлайн-платформі PHmuseum.

Poster-2-Klaipeda (3)
Poster-1-Klaipeda (2)
Poster-3-Klaipeda (1)

«Щороку ми презентуємо проєкти фіналістів та переможця у Києві й обираємо такий спосіб демонстрації робіт, щоб їх побачило якнайбільше людей, — каже кураторка конкурсу, керівниця Bird in Flight Льоля Гольдштейн. — Уже другий рік ми виходимо з галерейного простору та показуємо твори на вулицях, на величезних рекламних екранах, у кінотеатрах великої мережі України. На виставці у Клайпеді продемонстровані всі фото, які були надіслані фіналістами на конкурс, а це понад 120 знімків. Також у рамках міжнародного партнерства запланований показ робіт у Берліні та виставка на онлайн-платформі PHmuseum».

klaipeda_Opening_009 copy
exhibition_klaipeda_001
klaipeda_Opening_007
klaipeda_Opening_004
klaipeda_Opening_0016
klaipeda_Opening_0018

У 2020-му Bird in Flight був інформаційним партнером фестивалю «Місяць литовської фотографії в Києві», тому для проведення виставки фіналістів конкурсу за кордоном обрали Клайпеду. Цього року куратор Клайпедського відділу Спілки фотохудожників Литви Даріус Вайчекаускас також виступив відбірником Bird in Flight Prize і разом з іншими експертами формував лонг-лист із сотні проєктів.

Nowhere-Near_Alisa-Martynova_02
Проєкт «Навіть не близько» російської фотографки Аліси Мартинової, який увійшов до шорт-листа премії Bird in Flight Prize ‘21
Two_Times_Mary_06_ValeriaArendar-2
Проєкт «Двічі Марія» мексиканської фотографки Валерії Арендар, який увійшов до шорт-листа премії Bird in Flight Prize ‘21
535515-oyster
Проєкт «Устриця» італійського фотографа Марко Марзоккі, який увійшов до шорт-листа премії Bird in Flight Prize ‘21
Now-is-not-Pflugler_Peter_01-1
Проєкт «Зараз невдалий час» австрійського фотографа Петера Пфлюглера, який увійшов до шорт-листа премії Bird in Flight Prize ‘21

«Ця виставка важлива і для Клайпеди, і для Литви. На ній можна побачити сучасні тенденції у фотографії, спостерігати за тим, як свої історії розповідають люди з різних куточків світу, — каже Даріус Вайчекаускас. — Я був у відбірковій комісії, бачив, скільки хороших проєктів подають на конкурс. Це свідчить про те, що фотографія як медіа та як інструмент важлива для сучасної людини. І, звичайно, такий конкурс — плідне спілкування між фотографами з різних країн».


Фото: Даріус Вайчекаускас

Нове та Найкраще

6 200

652

582
936
Більше матеріалів