Фотопроєкт

Перемикайтеся: Серія, знята з екрана телевізора

Одного разу Дмитро Юнак побачив, що на екрані телевізора виникли перешкоди, і не перемкнув канал. Замість цього фотограф узяв камеру і провів зйомку — так, ніби дія на екрані відбувається наживо.

Чотири роки тому на Венеційському бієнале сучасного мистецтва Україну представляв проєкт Бориса Михайлова «Парламент» (2014—2016). Для цієї серії фотограф зафіксував спотворені фігури депутатів з екрана телевізора: перешкоди перетворили їхні тіла на набір прямокутників та смуг. Серія Михайлова — це висловлювання про постправду й викривлення, з якими до нас надходить інформація.

У 2021-му, нічого не знаючи про «Парламент», фотограф Дмитро Юнак зняв подібну серію. Він розповів Bird in Flight, як з’явився його проєкт, а кураторка Лілія Куделя додала, чим відрізняються серії та чому складно уникнути схожих робіт.

Дмитрий Юнак Интер
Дмитро Юнак

Фотограф із Лисичанська. Брав участь у виставці групи «Українська вулична фотографія» на Photo Kyiv Fair 2019.

— Мене цікавить документальна і вулична фотографія — те, що прийнято називати прямою фотографією. Але останнім часом мою увагу привертали проєкти, де в рамках цих напрямків використовують альтернативні процеси. Наприклад, серії, зняті камерами зовнішнього відеоспостереження, камерами в банкоматах або термальною камерою, як у Антуана Д’Агати. Мені також попадався проєкт, зроблений зі скриншотів відеоігор.

Тоді я вперше замислився про те, щоб зняти щось з екрана телевізора. Було багато спроб, але нічого цікавого не виходило. Цю серію фотографій я зробив за один вечір — коли увімкнув телевізор і побачив збій зображення на каналі «Інтер». Мене захопили кольорові плями й мозаїчні абстрактні картинки. Я взяв фотоапарат і став фіксувати їх.

Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер

Телебачення — один з основних постачальників інформації, яка через різні перешкоди і зовнішні втручання може деформуватися, змінюватися до невпізнання. Дивитися телепередачі з такими спотвореннями безглуздо. Можна перемкнути на інший канал, можна вимкнути. Я обрав гру: спробував зняти пряму фотографію й одночасно вийти за її межі. Для цього я навмисно обирав сюжети, які можна віднести до вуличної фотографії.

Можна перемкнути канал, але я обрав гру.

Вибір каналу — чиста випадковість, елемент гри, в яку я включився. А в назві проєкту я зберіг найменування каналу, щоб підкреслити документальність того, що відбувається. У зображення я не втручався, тільки фіксував їх.

У тому, що подібні проєкти існують, я не сумнівався — просто мені було цікаво це зробити. Омажем Михайлову це не можна назвати, тому що з його серією я не був знайомий.

Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Лілія Куделя

Кураторка національного павільйону України на Венеційському бієнале у 2017 році, коли країну представляла серія «Парламент» Бориса Михайлова.

— Схожих робіт часто складно уникнути, тому дуже важливо враховувати контекст їхнього створення та бекграунд авторів.

Глітч як елемент експериментальної творчості художники обігрують ще з 1960-х років. Подібність фотосерії «Інтер» Дмитра Юнака з «Парламентом» Бориса Михайлова очевидна. В описі проєкту Дмитро Юнак, як і Михайлов, відзначає ігровий компонент творчого процесу (не навмисне, враховуючи, що Юнак не був знайомий із роботами Михайлова раніше).

Але на відміну від Михайлова, для якого в «Парламенті» навмисні маніпуляції сигналом під час фотографування є ключовими, фотосерія Дмитра Юнака демонструє інтерес автора до різних помилок телевізійного зображення.

Він фіксує на камеру моменти, в які відбуваються збої: кольорові спотворення кадру, драматичну пікселяцію або ефекти залишкового зображення і післясвітіння при передачі відеосигналу. Гра для нього існує на рівні естетичного сприйняття, а не технічного процесу.

техніка у стоп-моушен-анімації, при якій актори виступають у ролі об’єкта анімації кадру

Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер
Дмитро Юнак Інтер

Нове та Найкраще

661

583

608
942

Більше матеріалів