Нове видання «Володаря перснів» вийде з ілюстраціями Толкіна — вперше в історії

Нове видання культового роману англійського письменника Джона Рональда Руела Толкіна «Володар перснів» вийде з серією малюнків і начерків, створених автором книги. Це перший випадок з моменту видання роману в 1954 році, коли малюнки Толкіна проілюструють найвідомішу його роботу, повідомляє The Guardian.

Компанія Tolkien Estate, що управляє авторськими правами на твори письменника, надала видавничому дому HarperCollins дозвіл на публікацію «Володаря перснів» з малюнками Толкіна. «Автор був вельми скромним. Незважаючи на відсутність формальної освіти, він мав очевидний і рідкісний художній талант, але нехтував ним», — зазначив заступник директора HarperCollins Кріс Сміт. Нове видання вийде в жовтні. Воно включатиме 30 малюнків, карт і начерків Толкіна.

Раніше кілька ілюстрацій письменника були представлені в його повісті «Гобіт, або Туди і звідти», яка вперше вийшла в 1937 році. Один із критиків різко відгукнувся про малюнки, заявивши, що вони не відображають літературного таланту і уяви автора книги. Толкін сприйняв критику болісно і сказав, що повністю згоден з таким коментарем. У той же час відомий британський письменник Клайв Стейплз Льюїс оцінив ілюстрації як гідні захоплення.

У середині роботи над «Володарем перснів» у 1939 році Толкін заявив своєму видавцеві, що у нього не залишилося часу і сил на ілюстрації. Однак, розповідаючи історію про Середзем’я і Єдиний Перстень, письменник створив низку малюнків, карт і начерків. Його художні роботи були згодом опубліковані у книгах «Малюнки Дж. Р. Р. Толкіна» і «Толкін: художник та ілюстратор», а також показані на виставках у 2018 році.

Нове та Найкраще

6 044

596

550
886
Більше матеріалів