Натхнення

Згинуть наші воріженьки

Ілюстрації — це найкращий спосіб для Каті Жатової висловлювати її думки та почуття стосовно війни. Й поки що найсильніше з них — відраза до ворога.
Катерина Жатова

Українська ілюстраторка. Зараз живе і працює в Берліні.

— Коли мені було років двадцять, я працювала моделлю і багато їздила. У вільний час і почала малювати, але спершу не сприймала це захоплення серйозно, ніде не вчилася. Мені пощастило, що у Харкові, звідки я, було багато друзів, які малювали та допомагали мені. Наприклад, Мітя Фєнєчкін, який теж робить ілюстрації. Якоїсь миті я почала бити татуювання, але згодом зрозуміла, що це не приносить мені задоволення, тож переключилася на ілюстрації. Чотири роки тому я переїхала до Риги, а у грудні 2021-го — до Берліна. Увесь цей час я працюю ілюстраторкою на фрилансі.

В інстаграм я викладаю роботи, які створюю не на замовлення, а для себе. Це щось на зразок мого щоденника. Малювання, як і для багатьох, — мій спосіб висловлення почуттів.

Перший місяць після вторгнення я майже не малювала, бо вся моя родина була в Харкові і їх потрібно було вивезти. Потім почали з’являтися ці роботи, в яких я здебільшого висміюю ворога. Гадаю, сарказм — просто мій стиль. Якісь люди мені вже навіть писали через ці зображення, що ФСБ прийде по мою душу, — побажала їм удачі.

Мені писали через ці зображення, що ФСБ прийде по мою душу.

Мабуть, у такий спосіб я ще й захищаю свої почуття. Уся Україна, мої друзі та рідні переживають пекло; може, мої ілюстрації хоч когось розсмішать. Узагалі, багато українців роблять зараз якісь меми — а як же інакше, коли навколо такий цирк і сюр? Усе це я малюю для себе, але якщо хтось вирішить використати мою ілюстрацію для плаката на мітингу, буду дуже рада. Також завдяки інстаграму я отримую цікаві проєкти по роботі, де можу малювати саме у своєму стилі.

Багато українців роблять зараз меми — а як же інакше, коли навколо такий цирк і сюр?

Я ніколи довго не думаю над своїми роботами: приходить щось у голову — одразу втілюю. Я навіть не можу реалізувати всі свої ідеї, бо ж ніде не вчилася і дещо для мене заскладно зобразити. Але ідей і так вистачає, тому що мене завжди надихали реальні люди та життєві ситуації, а зараз стільки всього відбувається. Мене якоюсь мірою заспокоює процес малювання. І коли я зображаю Путіна або ще когось із ворогів, я не відчуваю страху перед ними. Вони усі жалюгідні — ось і все, що я думаю.

Нове та Найкраще

654

583

608
937

Більше матеріалів