Актора Володимира Талашка звинуватили у харасменті — Мінкульт почне службове розслідування

Міністерство культури та інформаційної політики України заявило, що проведе службове розслідування після того, як актора і викладача Київського театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого Володимира Талашка («В бій ідуть тільки „старики“») звинуватили в сексуальних домаганнях. У міністерстві закликали керівництво університету сприяти перевірці фактів.

Історії актрис Юлії Бірзул і Вікторії Муштей, які стверджують, що стали жертвою домагань викладача, у фейсбуці опублікував сценарист Богдан Панкрухін. За їхніми словами, Талашко міг запропонувати студенткам переночувати у своїй квартирі, роздягнутися і прийняти душ, а також цілував і схиляв їх до сексу. «Чому я змогла розповісти про це тільки зараз? Протягом останнього часу я перетнулася з його колишньою студенткою та абітурієнткою, які поділилися подібними історіями. Вони так само відчувають сором, бояться осуду і не хочуть говорити публічно», — наводить Панкрухін слова Муштей.

Після цього ще кілька жінок — анонімно або відкрито — розповіли про домагання Талашка. Виконувачка обов’язків ректора університету Карпенка-Карого Галина Миленька в коментарі Wonderzine сказала, що виш засуджує прояви харасменту як з боку викладачів, так і абітурієнтів. Однак додала, що помітила у пості Панкрухіна кілька неточностей. Наприклад, Юлія Бірзул, за її словами, не могла у 15 років пройти творчий іспит, тому що комісія не допустила б її до нього раніше за закінчення школи.

У коментарі Bird in Flight Бірзул сказала, що події відбувалися приблизно в 1997 році. «Коли я розповідала історію Богдану, не припускала, що вона стане ключовою в його матеріалі. Не думала, що Талашко досі викладає і досі відбуваються подібні історії. Коли дізналася, дала згоду на те, щоб він вказав моє прізвище. Хоча розумію, що я можу плутатися в датах. Це занадто давні спогади», — уточнила вона.

Володимир Талашко — народний артист України, викладач на кафедрі режисури телебачення КНУТКіТ імені І. К. Карпенка-Карого. Йому 75 років. Bird in Flight звернувся за коментарем до викладача.

Нове та Найкраще

6 160

644

575
917
Більше матеріалів