Швейцарці на референдумі підтримали легалізацію одностатевих шлюбів

У Швейцарії 26 вересня відбувся референдум щодо внесення до Конституції поправки, яка дозволяє одностатеві шлюби. За легалізацію таких союзів проголосували 64,1% виборців, пише BBC.

Законопроєкт підтримали уряд і парламент Швейцарії. Проти змін у законодавстві виступила націонал-консервативна Швейцарська народна партія. Саме ця політична сила ініціювала референдум разом з іншими консерваторами.

У грудні 2020 року парламент Швейцарії схвалив внесення поправки, але консерватори зібрали 50 тисяч підписів і домоглися винесення питання на референдум. Противники стверджували, що легалізація одностатевих шлюбів підірве інститут сім’ї, заснований на союзі чоловіка і жінки. «Йдеться не про кохання і почуття, а про благополуччя дітей», — сказала Моніка Рюеггер, членкиня Швейцарської народної партії.

Одностатеві партнерства дозволені у Швейцарії з 2007 року, проте їх не вважали шлюбом. Закон надасть одностатевим парам право одружуватися і всиновлювати дітей, а одружені лесбійські пари отримають можливість мати дітей за допомогою донорства сперми. Міністерка юстиції Карін Келлер-Зуттер заявила, що закон вступить у силу в липні наступного року. Таким чином, Швейцарія стала 30-ю країною у світі, яка дозволила одностатеві шлюби.

Цього ж дня у Сан-Марино пройшов референдум, за результатами якого у країні легалізували аборти на терміні до 12 тижнів вагітності. Заборона таких абортів діяла тут на законодавчому рівні з 1865 року.


Фото: Три пари позують під час проведення референдуму з питання про одностатеві шлюби, Берн, Швейцарія, 26 вересня 2021 року / Fabrice Coffrini / AFP

Нове та Найкраще

6 161

644

575
917
Більше матеріалів