96-річна секретарка нацистського концтабору повинна була постати перед судом, але втекла (оновлено)

96-річна Ірмгард Фурхнер, яка в 40-х роках працювала секретаркою коменданта нацистського концтабору Штуттгоф, сьогодні повинна була постати перед німецьким судом за звинуваченням у пособництві вбивству тисяч ув’язнених. Однак жінка не з’явилася до суду, зазначає The Guardian.

Місцезнаходження Фурхнер наразі невідомо. «Вона виїхала з дому рано вранці на таксі в напрямку станції метро», — повідомили у пресслужбі суду, додавши, що був виданий ордер на її арешт.

upd: Через кілька годин суд сповістив, що обвинувачена знайшлася.

Фурхнер звинувачують у пособництві вбивству за 11 412 справами, а також співучасті в замаху на вбивство за 18 справами. Свідчення проти неї будуть давати ті, кому вдалося вижити у концтаборі. Процес повинен пройти в районному суді Ітцехо землі Шлезвіг-Гольштейн, де розташований будинок для літніх людей, в якому проживає обвинувачена. Імовірно, розгляд триватиме кілька місяців, перш ніж буде винесено вирок.

У обвинувальному висновку сказано, що як секретарка начальника табору Фурхнер з 1943 по 1945 рік сприяла вбивству євреїв і радянських військовополонених, а також польських партизанів. Адвокати жінки спробують довести, що вона не може нести відповідальність за вбивство тисяч ув’язнених, оскільки була лише секретаркою, в чиї обов’язки входила робота з листами та телеграмами від імені штурмбанфюрера СС Пауля Вернера Гоппе.

З 1954-го по 1982-й Фурхнер тричі брала участь в якості свідка в судових процесах, пов’язаних зі Штуттгофом, у тому числі над її ексначальником. Кожного разу вона наполягала, що нічого не знала про вбивства і не контактувала з ув’язненими.

Штуттхоф був заснований нацистами у 1939 році в окупованій Польщі як табір для цивільних осіб. Пізніше його перетворили на концтабір, де утримували понад 100 тисяч євреїв і політичних в’язнів із 28 країн, 65 тисяч із них були вбиті.


Фото: Концтабір Штуттгоф / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 232

673

593
947
Більше матеріалів