Оксфордський словник англійської мови назвав головне слово 2021 року

Лексикографи Оксфордського словника англійської мови (OED) обрали слово року — це vax. Таке скорочення означає вакцину або процес її введення, зазначає BBC.

У 2021 році через пандемію коронавірусу стали набагато частіше вживати слова, пов’язані з вакцинами: double-vaxxed («двічі вакцинований»), unvaxxed («невакцинований») та anti-vaxxer («антивакцинатор»). Старша редакторка OED Фіона Макферсон каже, що вибір vax був очевидним через його вплив на формування інших слів. У англійській прийнятні два варіанти написання — vax і vaxx, хоча перша форма більш поширена.

Слово vax уперше зафіксували в англійській мові 1799-го, а його похідні vaccinate («вакцинувати») та vaccination («вакцинація») — через рік. Вони утворені від латинського vacca («корова»). Причиною появи цих слів стала проривна робота англійського лікаря Едварда Дженнера, який розробив спосіб вакцинації проти віспи у вигляді щеплення безпечним для людини вірусом коров’ячої віспи.

У 2020-му британський словник Collins Dictionary назвав словом року «локдаун». Але Оксфордський словник вирішив не обмежуватися одним словом і обрав одразу кілька: bushfires («лісові пожежі»), Black Lives Matter («Життя чорних важливі»), WFH («робота з дому»), keyworkers («ключові працівники»), furlough («неоплачувана відпустка») та COVID-19. Як зазначають в OED, цей мовний ресурс містить понад 14,5 мільярда слів, він щодня оновлюється та є матеріалом для аналізу лексикографів.

Нове та Найкраще

6 043

594

550
885
Більше матеріалів