Світ

Варіант коронавірусу дельта вже в Україні. Ось що про нього відомо

У багатьох країнах зараз зростає захворюваність на COVID-19, викликана штамом коронавірусу дельта, вже є випадки і в Україні. Bird in Flight розбирається, наскільки він небезпечний і чи варто нам готуватися до нової хвилі та карантинних обмежень.

Що таке вірус дельта і як він виник?

Дельта — це новий варіант SARS-CoV-2, який уперше виявили в Індії у жовтні 2020 року. Навесні ВООЗ запропонувала називати штами коронавірусу літерами грецького алфавіту, щоб спростити комунікацію. Фахівці ж позначають дельту як варіант B.1.617.2. Раніше були виявлені різновиди альфа, бета і гамма, які називали відповідно «британським», «південноафриканським» і «бразильським» коронавірусами.

У травні ВООЗ віднесла дельту до «варіантів, що викликають стурбованість». До цієї категорії потрапляють штами з мутаціями, що здатні впливати на заразність вірусу, тяжкість викликаного ним захворювання, ефективність вакцин, діагностику та лікування.

Коли вірус розмножується, неминуче відбуваються помилки при копіюванні генетичної інформації — мутації. Так виникають нові варіанти, які відрізняються від «вихідного» штаму — коронавірусу, вперше виявленого в Ухані. Деякі мутації не поліпшують «бойові характеристики» вірусу, і подібні варіанти поширюються мало. Але коли з’являються різновиди з мутаціями, що роблять віруси більш заразними, вони починають витісняти всі інші.

Коли з’являються різновиди з мутаціями, що роблять віруси більш заразними, вони починають витісняти всі інші.

Саме це зараз відбувається з дельтою в деяких країнах. Згідно з міжнародною базою GISAID, протягом останніх чотирьох тижнів дельта домінує в Індії (97,5% усіх досліджених зразків), Непалі (97,2%), Сінгапурі (94,6%), Великій Британії (90,9%), Новій Зеландії (88,9%), Індонезії (85,8%), Росії (88,3%). Наразі штам виявлений майже у 80 країнах. В Україні перші два випадки були зафіксовані 22 червня.

Дельта має кілька мутацій, деякі з них — у спайковому білку, з якого складаються «шипи» на поверхні вірусу. Саме він відповідає за проникнення до клітин нашого організму. Ці зміни дозволяють вірусу легше інфікувати людину.

Окремо виділяють різновид дельта плюс, який має додаткову мутацію K417N. Станом на 22 червня, у всьому світі зафіксували 161 випадок дельти плюс.

Наскільки дельта небезпечніша за інші варіанти коронавірусу?

Знання про дельту в основному отримані у Великій Британії: країна нещодавно зіткнулася зі зростанням захворюваності у всіх вікових групах, викликаним цим штамом. Але найбільш стрімко новий варіант поширюється серед людей у ​​віці 20-29 років. Причина в тому, що молоді люди ще не були вакциновані на відміну від старшого населення.

Британські вчені і медики найбільше знають про дельту не тільки через її поширеність. Велика Британія — один зі світових лідерів з визначення варіантів коронавірусу. ПЛР-тест показує лише те, інфікована людина чи ні. Щоб дізнатися, який це штам, необхідно провести складні генетичні дослідження — секвенування або генотипування. У Великій Британії такі дослідження виконують для понад 80% зразків.

Зараз уже відомо, що дельта на 64% більш заразна, ніж альфа («британський» варіант), яка у свою чергу більш заразна, ніж початковий уханський вірус. Зростання захворюваності у Великій Британії стримує вакцинація. У цілому тут, станом на 25 червня, першу дозу вакцини отримало 83,7% населення, а обидві дози — 61,2%. Але там, де вакцинованих людей мало, дельта — як сірник, кинутий у сухий хмиз. На жаль, до таких країн належить і Україна.

Дельта на 64% більш заразна, ніж альфа, яка у свою чергу більш заразна, ніж початковий уханський вірус.

Поки ще не накопичено достатньо інформації, щоб упевнено говорити про тяжкість і летальність захворювання, викликаного дельтою. Однак згідно з попередніми даними з Шотландії, цей штам удвічі підвищує ризик ушпиталення в порівнянні з альфою.

Чи захищають існуючі вакцини від дельти?

Вакцини виробництва компаній AstraZeneca і Pfizer добре попереджають ушпиталення внаслідок коронавірусного захворювання, спричиненого дельтою. Як показує дослідження британських учених, ефективність вакцинації двома дозами становить 92% для AstraZeneca і 96% для Pfizer. Але однієї дози недостатньо для надійного захисту. Особливо це стосується AstraZeneca: ефективність знижується до 71%. У Pfizer різниця не настільки велика — 94%.

Погана новина в тому, що вакцини помітно гірше запобігають появі симптомів захворювання, викликаного дельтою. Навіть будучи вакцинованою, людина може захворіти, хоча і не настільки важко, щоб потребувати ушпиталення. Британські дослідники порівняли ефективність вакцинації проти дельти та альфи. Після першої дози і AstraZeneca, і Pfizer показали однакову досить низьку ефективність — 34% (проти альфи — 51%). Друга доза AstraZeneca підвищувала захист від дельти до 60% (альфа — 66%), а Pfizer — до 88% (альфа — 93%).

Вакцини помітно гірше запобігають появі симптомів захворювання, викликаного дельтою.

У відкритому доступі немає досліджень з оцінкою ефективності китайського препарату CoronaVac, яким також прищеплюють українців. 17 червня новинне агентство Reuters повідомило, що в індонезійському місті Кудус понад 350 медичних працівників інфікувалися коронавірусом, незважаючи на те, що вони були вакциновані CoronaVac. У більшості захворювання протікає безсимптомно, але кілька десятків людей ушпиталили.

Компанія Sinovac відреагувала розпливчастою заявою в китайському виданні Global Times, зазначивши, що вакцини не можуть забезпечити стовідсоткового захисту, але ефективно зменшують симптоми інфекції та запобігають смерті. У Кудусі працює близько 6 тисяч медиків; відповідно, з них захворіли 5,1%. Хоча цифра не така вже й велика, дослідження ефективності CoronaVac проти дельти однозначно потрібні. Поки що судити про це складно.

Що чекає на українців у зв’язку з поширенням дельти?

В Україні, станом на 28 червня, одну дозу вакцини отримали 1,9 мільйона осіб, а обидві дози — 590 тисяч. Це 4,6% і 1,4% населення відповідно. Охоплення вакцинацією занадто мале, щоб говорити про захищеність від дельти на рівні країни.

15 червня робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2, Національної академії наук України опублікувала огляд поширення штаму дельта в Європі та аналіз загрози для нашої країни. Згідно з прогнозом учених, нова хвиля COVID-19 може початися ще до осені на сході України і прийде до нас, швидше за все, з Росії. Ця хвиля може бути більш масштабною, ніж попередні, особливо за показниками завантаженості лікарень. Тоді виникне потреба у посиленні карантинних обмежень.

Важливо встигнути приготуватися до поширення дельти — отримати обидві дози вакцини проти коронавірусу до кінця літа. Але навіть після щеплення потрібно буде, як і раніше, дотримуватися правил безпеки, оскільки дельта здатна прорвати захист вакцинації.


Фото на обкладинці: Steven Saphore / AFP

Нове та Найкраще

596

550

585
886

Більше матеріалів