У Японії двоє смертників подали до суду через сповіщення про страту того ж дня

У Японії двоє засуджених до страти позиваються до уряду країни. У заяві, поданій до районного суду Осаки, вони звинувачують владу в тому, що ув’язнених сповіщають лише за кілька годин до винесення смертного вироку, не даючи їм часу на оскарження. Засуджені вимагають змінити цю практику та виплатити компенсацію у розмірі 22 мільйонів ієн ($193 тисячі), пише Reuters.

Адвокат позивачів Ютака Уеда назвав подібні дії з боку влади «нелюдськими» й такими, що суперечать Кримінальному кодексу Японії. За його словами, засуджені до страти щоранку бояться, що день стане для них останнім. В уряді практику пояснюють тим, що це нібито має вберегти смертників від страждань перед стратою, проте адвокат не погоджується. «За кордоном ув’язненим дають час подумати про кінець свого життя і подумки підготуватися, але тут таке відчуття, що Японія щосили намагається приховати це від світу», — каже Уеда. Він сподівається, що судовий процес викличе широку дискусію у суспільстві.

У Японії рішення про страту зазвичай виносять у зв’язку з жорстокими вбивствами, і таку міру покарання активно підтримують громадяни. Наразі у країні засуджено до повішення 112 осіб, хоча жоден із цих людей не був страчений протягом двох останніх років. Міжнародні правозахисні організації давно не схвалюють японську практику сповіщення ув’язнених у день страти — насамперед через тиск, який вона чинить на смертників.

Нове та Найкраще

6 218

670

587
944
Більше матеріалів