У Афганістані застрелили правозахисницю — це перше вбивство активістки після приходу талібів

У місті Мазарі-Шаріф на півночі Афганістану вбили 29-річну активістку та викладачку економіки Фрозан Сафі. Минулого тижня її тіло упізнали родичі. Це перший відомий випадок убивства захисниці прав жінок в Афганістані після приходу до влади руху ісламізму «Талібан» у серпні, зазначає The Guardian.

З середини серпня жінки регулярно проводять акції протесту проти талібів, вимагаючи відновлення та захисту своїх прав. Незадовго до своєї смерті Сафі брала участь в одному з таких мітингів у Мазарі-Шаріфі. Сестра вбитої розповіла, що активістка зверталася до Німеччини із проханням надати притулок. У жовтні Фрозан зателефонували з анонімного номера, попросивши зібрати докази правозахисної діяльності та виїхати до безпечного місця. Незабаром після дзвінка Сафі пішла з дому, взявши документи та необхідні речі. Відтоді вона не виходила на зв’язок, і її вважали зниклою безвісти.

4 листопада таліби доправили до лікарні тіла двох жінок, виявлені в одному з будинків. Активістку вдалося упізнати лише за одягом, оскільки її обличчя й тіло були понівечені множинними кульовими пораненнями. Родичі загиблої кажуть, що в неї викрали особисті речі — сумку та обручку. За даними AFP, усього знайшли чотири жіночі тіла — цим мешканкам Афганістану обіцяли евакуацію з країни. Поліція заарештувала двох чоловіків: на допиті підозрювані зізналися, що запросили жінок, тіла яких були виявлені, до себе додому. Розслідування триває, справу передано до суду.

Новий уряд Афганістану, який повністю складається з чоловіків, заборонив дівчаткам відвідувати школу, а жінкам — займатися спортом і працювати. Активісти зазначають, що таліби знаходять нові способи залякування жіночих груп.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів