«Привіт, світе»: перший запис в історії «Вікіпедії» продали з аукціону за $750 тисяч

Аукціонний дім Christieʼs провів торги на честь 20-річчя «Вікіпедії». На них виставили два лоти: перший запис в історії онлайн-енциклопедії у вигляді NFT та особистий комп’ютер її засновника Джиммі Вейлса. За них отримали близько $1 мільйона.

NFT-токен із першим записом у «Вікіпедії» продали за $750 тисяч. Вейлз створив його 15 січня 2001 року. Текст складався з однієї фрази: «Привіт, світе!» (Hello, World!) «Цей запис фіксує мить „великого вибуху“ для „Вікіпедії“ — появу найбільшого сховища людських знань», — зазначили у Christie’s.

Також на торги було виставлено домашній комп’ютер iMac полуничного кольору, на якому Вейлз розробляв онлайн-енциклопедію. Пристрій продали за $187,5 тисячі. Особу покупців обох лотів не уточнюють. Виручені кошти спрямують на благодійність та розвиток соціальної мережі WT.Social, запущеної засновником «Вікіпедії» у 2019-му в якості альтернативи Facebook і Twitter.

За офіційною статистикою, сьогодні в самій лише англомовній версії «Вікіпедії» понад 54 мільйони сторінок та 42,7 мільйона зареєстрованих користувачів. З моменту створення енциклопедії було зроблено понад 1 мільярд правок.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 159

600

363
916
Більше матеріалів