Художник поставив куб із чистого золота у Центральному парку Нью-Йорка

У Центральному парку Нью-Йорка 2 лютого з’явилася скульптура у вигляді золотого куба. Це робота німецького художника Нікласа Кастелло, що складається зі 186 кілограмів чистого золота вартістю $11,7 мільйона, пише Artnet News.

Концептуальна скульптура під назвою «Основа світу» (Socle du Monde) була виставлена ​​на загальний огляд протягом дня під посиленою охороною, а ввечері її транспортували на приватну вечерю, що проходила на Уолл-стрит. Твір мистецтва відлили з золота на заводі у швейцарському місті Арау. Довжина однієї сторони куба — близько пів метра, а товщина стінок — менше сантиметра. Разом із арт-об’єктом художник представив власну криптовалюту CAST, а також оголосив про NFT-аукціон, який відбудеться 21 лютого.

За словами галеристки Лізи Кандлхофер, нову роботу Кастелло можна розглядати як своєрідний діалог між XXI століттям та давнім світом, де безроздільно панувало золото.

Ніклас Кастелло — 43-річний сучасний художник, на якого вплинули поп-арт, неоекспресіонізм та вуличне мистецтво. Назва його останньої скульптури відсилає до однойменної роботи італійського концептуального художника П’єро Мандзоні. У 1961 році він встановив металевий постамент із написом «Основа світу, данина поваги Галілею» в полі данського міста Гернінг. Своєю роботою Мандзоні проголошував, що весь світ є витвором мистецтва і це робить художника застарілим.


Фото: Cindy Ord / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Нове та Найкраще

6 040

591

547
883
Більше матеріалів