Музиканта Альберта Цукренка виключили з експертів УКФ за «порушення моральних норм»

Журналіста та музиканта гурту «Хамерман Знищує Віруси» Альберта (Олега) Цукренка виключили зі складу експертів Українського культурного фонду (УКФ). Про це повідомила членкиня наглядової ради УКФ режисерка Лариса Артюгіна, яка опублікувала у фейсбуці протокол засідання організації.

Цукренко був експертом програми УКФ «Аудіовізуальне мистецтво» упродовж двох років. Його виключили «за порушення моральних норм, що підривають авторитет інституту експертів». У коментарі «Радіо Культура» музикант припустив, що когось у наглядовій раді могла обурити його участь у гурті «Хамерман Знищує Віруси», який часто виступає у напівоголеному вигляді. Це, за його словами, і могло спричинити таке формулювання.

Разом з тим Цукренко повідомив, що має намір позиватися до УКФ через рішення. «Усі мене запитують, що я думаю стосовно вчорашнього інфоприводу. Так от, поки що такий коментар: я таки дещо думаю з цього приводу. Чекайте на новини від мене та юристів, які беруться за цю справу», — написав музикант.

Крім Цукренка зі складу експертів УКФ було виключено ще кількох людей, серед них режисер-документаліст Дмитро Тяжлов та історикиня моди Зоя Звиняцьківська. В УКФ повідомили, що опублікують остаточні списки експертних рад найближчим часом.

У 2017 році Україна вирішила надавати грошову підтримку приватним культурним ініціативам. Так виник Український культурний фонд — організація, яка відповідає за роздачу грантів. У травні 2021-го УКФ опинився у центрі іншого скандалу. Тоді низка культурних інституцій звернулася до президента України з вимогою розпустити наглядову раду організації через її втручання у процес конкурсного відбору.

Нове та Найкраще

6 200

608

367
937
Більше матеріалів