Загиблий на фронті активіст Роман Ратушний заповів гроші двом українським виданням

Активіст Роман Ратушний, який загинув у бою під Ізюмом 9 червня, заповів кошти зі своїх бойових виплат на розвиток українських видань «Історична правда» й «Новинарня», а також національній капелі бандуристів і Будинку-музею Тараса Шевченка у Києві. Про це повідомили головні редактори обох ЗМІ Вахтанг Кіпіані та Дмитро Лиховій відповідно.

Кіпіані отримав на розвиток свого видання 100 тисяч гривень від матері активіста, письменниці Світлани Поваляєвої. «Перша думка — хочу від імені „Історичної правди“ встановити кілька премій імені Романа Ратушного для молодих авторів за публікації про історію Києва та збереження історичної спадщини столиці», — написав журналіст.

Головред «Новинарні» Дмитро Лиховій отримав таку ж суму. «Це величезна честь для мене і визнання того, що ми робимо. […] Маючи достатній гонорарний фонд, тепер „Новинарня“ може більше і краще писати про тих, хто, як Роман Ратушний, наближає перемогу України. Добровольців, військовослужбовців ЗСУ, НГУ, інших силових структур», — зазначив Лиховій. Він додав, що це будуть серії ексклюзивних матеріалів, ілюстрованих інтерв’ю та репортажів про діючих військовослужбовців.

Роман Ратушний народився у Києві у 1997 році. Він займався громадською діяльністю, очолював об’єднання «Захистимо Протасів Яр». Під час російського вторгнення воював добровольцем під Києвом, потім вступив до лав 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» як розвідник. Брав участь у звільненні Тростянця на Сумщині та воював на Харківщині. 9 червня загинув у бою під Ізюмом.

«Ромчик був найкращим із нас, відчайдухом, який завжди був першим в будь-якому бою і ніколи не проявляв страху. Так сталося, що в його останньому бою він був у розвіддозорі у складі бойової групи і загинув під час виконання бойового завдання», — розповіли у ГО «Захистимо Протасів Яр».

Після загибелі активіста користувачі у соцмережах почали поширювати його фразу про війну: «Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям». Втім, Facebook і Twitter видаляли такі пости, сприймаючи це як «мову ворожнечі».

Прощання з Ратушним відбудеться 16 червня у Києві. Кортеж автомобілів, у якому буде тіло Романа, проїде Протасовим Яром — від вулиці Івана Федорова/Миколи Грінченка до вулиці Солом’янської.

На честь Ратушного пропонують перейменувати вулицю Волгоградську у Солом’янському районі Києва, вона знаходиться біля Протасового Яру. З такою пропозицією виступив письменник Євген Лір.

Нове та Найкраще

6 035

590

544
880
Більше матеріалів