Зеленський відповів на петицію про легалізацію одностатевих шлюбів

Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію із закликом легалізувати одностатеві шлюби, яку підтримали понад 25 тисяч осіб. Він нагадав, що кожен громадянин є невід’ємною частиною громадянського суспільства, тому на нього поширюються всі права та свободи, закріплені у Конституції.

«За Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка (стаття 51). В умовах воєнного чи надзвичайного стану Конституція України не може бути змінена (стаття 157)», — зазначив голова держави.

Читайте також: Зламався рускій мір об український квір: Репортаж з Параду рівності у Варшаві

Водночас, додав Зеленський, Сімейний кодекс України визначає, що родина є первинним та основним осередком суспільства — його складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

За словами президента, уряд уже напрацьовував варіанти рішень щодо легалізації у країні зареєстрованого громадянського партнерства в рамках забезпечення прав і свобод людини. Зеленський звернувся до прем’єр-міністра України з проханням розглянути це питання та поінформувати про результати.

У громадській організації «КиївПрайд» таке рішення назвали позитивним сигналом і «найкращою альтернативою у ситуації, що склалася». На думку активістів, впровадження інституту цивільних партнерств тепер є лише питанням часу.


Фото: Марш рівності у Києві, вересень 2021 року / Євген Малолєтка спеціально для Bird in Flight

Нове та Найкраще

6 200

652

582
934
Більше матеріалів