Британському музею пропонують надрукувати 3D-копії мармурів Парфенона, а оригінали повернути Греції

Вчений Інституту цифрової археології (IDA) Роджер Мішель запропонував свій спосіб вирішити триваючу суперечку між Грецією та Великою Британією щодо колекції мармурів Парфенона, які зберігаються у Британському музеї. Він планує надрукувати на 3D-принтері копії знаменитих статуй, аби оригінальні витвори мистецтва могли повернутися до Греції, пише Artnet News.

Хоча Британський музей не дозволив науковцю відсканувати необхідні роботи, команда Мішеля зробила це, використовуючи планшети і смартфони зі спеціальним програмним забезпеченням. За його словами, при цьому вони не порушили жодних правил для відвідувачів, натомість отримали допомогу від охоронців та персоналу музею.

Зараз учений працює над відтворенням найбільш знакових об’єктів із колекції, консультуючись із грецьким посольством у Лондоні. «Мета полягає в тому, аби зробити щось, що сприятиме інтересам Греції та Британії, і повернути ці об’єкти додому», — пояснив Мішель.

Мармури Парфенона являють собою колекцію класичних давньогрецьких старожитностей, куди входять скульптури, фриз і фрагменти архітектурних деталей Парфенона та інших споруд Афінського акрополя. Вони були вивезені до Лондона на початку XIX століття британським послом в Османській імперії Томасом Брюсом, відомим як лорд Елгін. З 1817 року роботи постійно експонуються у Британському музеї. Відтоді між двома країнами триває суперечка про те, хто є справжнім володарем колекції.

«Ми позичимо скульптури та інші об’єкти охочим показати їх в усьому світі за умови, що вони подбають про них і повернуть назад», — підкреслили у Британському музеї.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 201

659

583
939
Більше матеріалів