У Лондоні скасували виставку українського мистецтва, організовану росіянами

Лондонська галерея Saatchi Gallery скасувала виставку українського сучасного мистецтва The Ukrainian Way, організаторами якої були росіяни — банкір і колекціонер Ігор Цуканов та галерист Марат Гельман. Причиною цього стала критика з боку української культурної спільноти, повідомляє The Art Newspaper.

Виставка мала відбутися у Лондоні з 3 по 11 вересня, там планували показати роботи ста українських митців, а також провести благодійний аукціон. Після виходу анонсу події минулого тижня виявилося, що її організовують росіяни. Це викликало обурення серед українських художників, які масово відмовилися від участі у виставці через порушення їхніх авторських прав. Багато з них не давали дозволу на експонування своїх творів, які перебувають у приватних колекціях.

Такий підхід українські куратори і митці назвали кричущим прикладом російського культурного колоніалізму та спробою росіян відбілити свою репутацію. «Авторське право? Ні, не чули, — написала мистецтвознавиця і кураторка Ольга Сагайдак. — Організатори виставки […] не зважають на думку українських художників. Володіння предметом не обов’язково дає право публікації та експонування».

Афіша скасованої виставки

Серед авторів, роботи яких мали показати на виставці, у пресрелізі були вказані фотографи Борис Михайлов, Олександр Чекменьов, Роман П’ятковка, художники Арсен Савадов, Ігор Гусєв, Олег Тістол та інші. Також організатори зазначили партнером заходу київський Центр сучасного мистецтва M17. Проте інституція відмовилася від участі, пославшись на некоректне інформаційне подання проєкту й неузгоджені дії та заяви.

Коли підтримка з української сторони була припинена, Saatchi Gallery скасувала виставку. Там заявили, що не вели прямих перемовин ні з митцями, ні з колекціонерами, а лише погодилися надати своє приміщення. У галереї кажуть, що тепер співпрацюватимуть з Українським інститутом, який просуває українську культуру на міжнародному рівні.

Після того, як розгорівся скандал, російський галерист Марат Гельман, що живе у Чорногорії з 2014 року, також відмовився від участі у виставці. «На жаль, війна, агресія Росії в Україні і все це не так важливо, як те, що я російський галерист. […] Я шкодую, що моя допомога проєкту викликала неоднозначну реакцію мистецької спільноти в Україні», — написав він.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів