Вчені відтворили втрачену картину Ван Гога за допомогою нейромережі

Фахівці британської компанії Oxia Palus за допомогою штучного інтелекту відтворили роботу Вінсента Ван Гога «Два борці». Вона вважалася втраченою протягом 136 років, пише ArtNet News.

Картина зображує двох напівоголених чоловіків у ближньому бою. Її виявили рентгеном десять років тому під іншим полотном художника — «Натюрмортом з луговими квітами та трояндами» (1886). Посилання на втрачену роботу є в листі Ван Гога до його брата Тео, написаному у січні 1886-го: «Цього тижня я намалював велику річ із двома борцями, і мені дуже сподобалося це робити».

«Натюрморт з луговими квітами та трояндами» (1886) / Wikimedia Commons

Над реконструкцією полотна працювали фізик Джордж Канн і нейробіолог Ентоні Бурашед з Університетського коледжу Лондона, а також художник Єспер Ерікссон. Команда навчила нейромережу відтворювати роботу мазками у стилі майстра, після чого зображення надрукували на 3D-принтері. «На сьогоднішній день це найкращий варіант, який ми можемо отримати за допомогою сучасних технологій», — кажуть в Oxia Palus.

«Два борці» — одна з кількох втрачених робіт, які компанія повернула з забуття. Окрім картини Ван Гога її колекція NeoMasters включає твори Амедео Модільяні, Леонардо да Вінчі та Сантьяго Русіньйоля.

Нове та Найкраще

6 224

670

588
946
Більше матеріалів