Netflix врегулював позов чемпіонки світу з шахів, яка подала на компанію до суду через серіал «Хід королеви»

Стримінговий сервіс Netflix врегулював суперечку з грузинською шахісткою Ноною Гапріндашвілі, повідомляє Deadline. Умови досягнутої угоди не розкривають. П’ята чемпіонка світу з шахів подала до суду рік тому через недостовірну інформацію про себе в серіалі «Хід королеви» та вимагала від компанії $5 мільйонів. Адвокат Гапріндашвілі сказав, що обидві сторони задоволені тим, як вирішилася суперечка.

Netflix намагався відкликати позов. Представники стримінгового сервісу заявляли, що дуже поважають жінку та її досягнення, але вважають претензії необґрунтованими. Його юристи посилалися на Першу поправку до Конституції США, яка гарантує свободу слова. Проте федеральний суддя відхилив цей аргумент, заявивши, що вигадані твори не застраховані від позовів, якщо вони дискредитують реальних людей.

У заключному епізоді шоу вигадана головна героїня, яку зіграла Аня Тейлор-Джой, бере участь у вирішальному турнірі з шахів у Москві. «Єдине, що в ній справді незвично, — її стать, однак навіть це не є унікальним для Росії. Є Нона Гапріндашвілі, але вона чемпіонка світу серед жінок і ніколи не зустрічалася з чоловіками», — говорить диктор у серіалі. Озвучена інформація не відповідає дійсності. Грузинська шахістка Нона Гапріндашвілі першою отримала звання міжнародного гросмейстера серед чоловіків у 1978 році. У позові чемпіонка наполягала на тому, що фраза, яка прозвучала в серіалі, принижує її досягнення перед багатомільйонною аудиторією і цей фрагмент потрібно вирізати. У позові також зазначено, що в серіалі Гапріндашвілі зображена росіянкою, хоча вона грузинка.


Фото: Hans Peters, Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 342

716

625
985
Більше матеріалів