Студія balbek bureau показала проєкт меморіалу біля зруйнованого мосту в Ірпені

Архітектурна студія balbek bureau представила концепцію меморіального комплексу навколо зруйнованого мосту біля Ірпеня. Проєкт отримав назву «Відкритий перелом», студія розробила його з власної ініціативи на волонтерських засадах.

Архітектори пропонують зберегти розлом мосту в первинному вигляді, а нові дороги проєктувати паралельно до зруйнованої. Обабіч розлому хочуть облаштувати три оглядові майданчики з інформаційними стелами. На місці тимчасової переправи мають звести пішохідний міст, який з’єднає ці точки між собою. Відкриті оглядові майданчики зруйнують «четверту стіну» між спостерігачами й місцем подій, кажуть у студії.

balbek-bureau-irpin-bridge (4)
Проєкт меморіалу «Відкритий перелом». Зображення: balbek bureau
balbek-bureau-irpin-bridge (2)
balbek-bureau-irpin-bridge (3)
balbek-bureau-irpin-bridge (6)
balbek-bureau-irpin-bridge (1)
balbek-bureau-irpin-bridge (9)

Проєкт передбачає подовження набережної вздовж річки до мосту, а також створення парковки біля меморіалу. Вибір матеріалів визначили вибух і пов’язані з ним події. Бетон — це зруйновані мостові опори, гравій — кам’яні воронки від снарядів, кортенова сталь — згорілі під обстрілами автомобілі. Знищені автівки мають повернути на міст.

За задумом архітекторів, контрастні пішохідні галереї відділятимуть законсервовані руїни від паркової зони. «Це своєрідна лінія розмежування між подіями березня 2022 року й мирними часами, коли проєкт може бути втілений у життя», — пояснили в balbek bureau.

balbek-bureau-irpin-bridge (11)
balbek-bureau-irpin-bridge (5)
balbek-bureau-irpin-bridge (7)
balbek-bureau-irpin-bridge (8)
balbek-bureau-irpin-bridge (10)

Міністерство культури та інформаційної політики також оприлюднило цю концепцію для обговорення громадськості. Зауваження і пропозиції приймають до 30 жовтня.

Міст через річку Ірпінь був підірваний українськими військовими 25 лютого, щоб перешкодити наступу ворога на Київ. Переправа через річку стала одним із основних шляхів порятунку для місцевих мешканців.


Зображення: balbek bureau

Нове та Найкраще

6 148

637

572
912
Більше матеріалів