Netflix назвав Ярослава Мудрого «правителем Північної Росії». Пост виправили після обурення соцмереж

Творці серіалу «Вікінги: Вальгалла» на Netflix напередодні оголосили персонажів другого сезону. Серед його героїв — київський князь Ярослав Мудрий, якого назвали «правителем Північної Росії». Після критики з боку українських користувачів публікації у твіттері та інстаграмі виправили.

Загалом автори серіалу анонсували появу чотирьох нових персонажів. Окрім «правителя Північної Росії» Ярослава Мудрого це «дочка російського дворянина» Олена, язичницький правитель Йомсборга Харекр та астроном Маріам із Константинополя.

великий князь київський у 1019—1054 роках

Подібне трактування викликало масову критику з боку українських користувачів. Зокрема, авторів серіалу звинуватили у незнанні історії та просуванні наративів російської пропаганди під час війни в Україні. «На місці Москви, коли Ярослав правив Київською Руссю, було болото», — зазначила одна з коментаторок під постом в інстаграмі. Український ютубер Віталій Гордієнко закликав своїх підписників пояснювати під дописом, хто такий Ярослав Мудрий, а творців шоу попросив перевіряти факти перед зйомкою.

Зрештою публікації на сторінках серіалу виправили, визнавши, що «попередні описи персонажів містили неточності». Ярослава Мудрого назвали князем Київської Русі, а Олену — дочкою дворяника Київської Русі.

Ситуацію прокоментував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. За його словами, допис виправили на запит Мінкульту. «Що там в самому серіалі — ще з’ясовуємо. Але сподіваюся, що надалі таких ситуацій буде все менше», — написав Ткаченко.

«Вікінги: Вальгалла» є спінофом серіалу «Вікінги», що вийшов у 2013-му. Режисерами стали Нільс Арден Оплев («Дівчина з татуюванням дракона») та Стів Сейнт Леджер. Перший сезон показали наприкінці лютого, другий стартує 12 січня 2023 року.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів