Скелет тиранозавра зняли з аукціону через підробку кісток

Аукціонний дім Christie’s зняв з торгів скелет тиранозавра на ім’я Шен через підозри у підробці кісток експоната. Оцінений у $25 мільйонів лот мали виставити на аукціоні у Гонконзі 30 листопада, пише The New York Times.

За кілька тижнів перед аукціоном до Christie’s звернулися юристи Інституту геологічних досліджень Блек-Гіллз, який вивчає скам’янілості. Там помітили, що скелет Шена має багато характерних подібностей зі скелетом іншого відомого тиранозавра на ім’я Стен, який продали два роки тому за рекордні $31,8 мільйона.

Права інтелектуальної власності на Стена належать саме інституту, який може продавати поліуретанові зліпки тиранозавра. Президент організації Пітер Ларсон вважає, що власник Шена, ім’я якого не розголошують, міг купити зліпки зі скелета Стена і доповнити ними скелет свого екземпляра. «Вони використали Стена, щоб продати іншого динозавра. Це дуже оманливо», — сказав Ларсон.

Аукціонний дім виправив опис скелета на своєму сайті, вказавши, що копії кісток Шена були придбані в Інституту Блек-Гіллз. Також там підтвердили, що зуби Шена не є оригінальними. Втім, невдовзі цей опис видалили з сайту Christie’s.

Більшість скелетів динозаврів є неповними, тому для їх цілісного вигляду потрібні зліпки кісток інших зразків. Скелет Шена був знайдений у штаті Монтана 2020 року. За даними Christie’s, у нього було 80 справжніх кісток. Для порівняння: Стен мав 190 оригінальних кісток. Загалом скелет тиранозавра налічує близько 380 кісток.


Фото: Скелет тиранозавра в Музеї природничої історії Карнегі, Піттсбург, США. Зображення: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів