Світ

Смарагд, що пролежав на дні океану майже 400 років, продали заради України. Ось його історія

Чотириста років тому біля узбережжя Флориди затонуло іспанське судно зі скарбами. Серед них був смарагд вагою 5,27 карата. Коштовність продали на аукціоні Sotheby’s на користь України. Розповідаємо історію цього каменя.

Власниця смарагда — 81-річна американська філантропка, письменниця і спадкоємиця мережі готелів Sheraton Мітці Пердью. Коштовний камінь прикрашав обручку, яку їй подарував покійний чоловік Френк. Цього літа Мітці побувала в охопленій війною Україні та була вражена побаченим. Повернувшись додому, вона вирішила продати улюблену коштовність на аукціоні й передати кошти на гуманітарні потреби в Україні.

Затонулі скарби

6 вересня 1622 року біля берегів Флориди внаслідок шторму затонуло іспанське королівське судно «Нуестра Сеньйора де Аточа». На борту було 265 людей і купа скарбів із країн Південної Америки: 24 тонни болівійського срібла, 125 золотих зливків, 180 тисяч срібних монет, колекція венесуельських перлин та 30 кілограмів колумбійських смарагдів. У результаті катастрофи вцілили лише п’ятеро людей — троє матросів і двоє рабів. Тоді як цінний вантаж лишався на дні океану ще протягом кількох століть попри численні спроби його знайти.

У 1985-му американському шукачу скарбів Мелу Фішеру після багаторічних пошуків вдалося відшукати корабль «Аточа». Тоді влада штату Флорида заявила, що скарб належить їй. Урешті-решт справа дійшла до Верховного суду США, який надав усі права на коштовності шукачам скарбів. Загальна вартість знайденого перевищувала $1 мільярд.

Одним зі спонсорів експедиції був бізнесмен Френк Пердью, тодішній гендиректор компанії Perdue Farms. Він отримав частину скарбів з «Аточі» та пожертвував їх Смітсонівському інституту й Технічному коледжу Делавера. На згадку про авантюру він залишив собі лише один смарагд, яким потім прикрасив обручку. У 1988-му Френк використав її, аби зробити пропозицію своїй майбутній дружині, Мітці. «Оскільки він був людиною, захопленою романтикою історії, — зазначила Мітці у своїх мемуарах, — я не здивована, що він зберіг смарагд». Френк Пердью помер у 2005-му у віці 84 років.

Аукціон

У липні цього року Пердью прибула до України на запрошення голови поліції Київщини Андрія Нєбитова. Першу ніч вона провела у столичному бомбосховищі, ховаючись від російських ударів. За п’ять днів Мітці також відвідала Ірпінь, Бучу, Бородянку та Макарів. «Я була безмежно захоплена українцями, в яких є мужність протистояти другій за величиною армії у світі, — описувала поїздку Пердью. — Я хотіла зробити все, що в моїх силах, аби допомогти цій понівеченій війною країні».

Зрештою вона виставила свою обручку на аукціон. Виручені кошти підуть на боротьбу з торгівлею людьми в Україні, а саме на будівництво притулків для жінок на українському кордоні. Пердью вважає, що такі притулки слугуватимуть безпечним місцем, де люди можуть зупинитися, поїсти й розробити план подальших дій. Також вона впевнена, що її рішення схвалив би покійний чоловік.

upd: 7 грудня каблучку зі смарагдом продали ​​на аукціоні Sotheby’s в Нью-Йорку за $1,2 мільйона. Обручка Пердью стала першим ювелірним виробом на торгах Sotheby’s, кошти від продажу якого підуть на гуманітарні потреби в Україні. «Хоча для нас уже традиція виставляти надзвичайні коштовності історичного та королівського походження, не кожного дня ми продаємо давно втрачені скарби з морських глибин», — зазначили в аукціонному домі.


Фото на обкладинці: Sotheby’s

Нове та Найкраще

591

547

580
880

Більше матеріалів