Обручку з історичним смарагдом продали на користь України за $1,2 мільйона

На аукціоні Sotheby’s у Нью-Йорку продали обручку з колумбійським смарагдом за $1,2 мільйона. Це майже у двадцять разів більше за її оціночну вартість. Коштовність належала американській письменниці та філантропці Мітці Пердью. Усі кошти від продажу вона обіцяла направити на гуманітарну допомогу Україні. Хто саме придбав обручку, не повідомляють.

Смарагд пролежав на дні океану майже 400 років. Він був серед інших цінних речей на іспанському судні «Нуестра Сеньйора де Аточа», що затонуло біля узбережжя Флориди у 1622-му. Коштовності виявили лише у 1985 році шукачі скарбів, спонсором яких був бізнесмен Френк Пердью. За рішенням суду він отримав частину скарбів і пожертвував їх на благодійність. На згадку він лишив собі один смарагд, яким потім прикрасив обручку для майбутньої дружини, Мітці Пердью.

Читайте також: Смарагд, що пролежав на дні океану майже 400 років, продають заради України. Ось його історія

Останні кілька років Мітці привертала увагу до гуманітарних криз у світі, зокрема до торгівлі людьми. Влітку 2022-го вона відвідала Україну. «Я була безмежно захоплена українцями, в яких є мужність протистояти другій за величиною армії у світі. Я хотіла зробити все, що в моїх силах, аби допомогти цій понівеченій війною країні», — описувала поїздку Пердью.

Повернувшись додому, вона вирішила продати улюблену коштовність на аукціоні й передати кошти на будівництво притулків для жінок на українському кордоні. Мітці вважає, що такі притулки слугуватимуть безпечним місцем, де люди можуть зупинитися, поїсти й розробити план подальших дій. Обручка Пердью стала першим ювелірним виробом на торгах Sotheby’s, кошти від продажу якого підуть на гуманітарні потреби в Україні.

Нове та Найкраще

6 201

659

583
939
Більше матеріалів