В Одесі демонтують пам’ятник Катерині II. Дизайнери показали, як може виглядати площа без нього

Одеська міська рада 30 листопада вирішила демонтувати пам’ятники «Засновникам Одеси» зі скульптурою Катерини II та Олександру Суворову. Їх тимчасово перенесуть до Одеського художнього музею, повідомили у міськраді.

За демонтаж монумента «Засновникам Одеси» проголосували 43 депутати, ще 41 депутат підтримав знесення пам’ятника Суворову. У жовтні в Одесі провели електронне опитування щодо долі скульптури Катерини II. У ньому взяли участь близько 8 тисяч містян, майже половина з яких проголосувала за варіант «демонтувати пам’ятник повністю».

Дизайнерська студія Sivak+Partners представила ескізну пропозицію оновленої Катерининської площі без монумента «Засновникам Одеси». Головна ідея концепції — збільшення пішохідної частини площі й додавання нових місць для сидіння. Замість пам’ятника пропонують зробити фонтан та висадити нові дерева обабіч площі.

Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (2)
Зображення: Sivak+Partners
Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (3)
Зображення: Sivak+Partners
Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (4)
Зображення: Sivak+Partners
Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (6)
Зображення: Sivak+Partners
Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (1)
Зображення: Sivak+Partners
Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (5)
Зображення: Sivak+Partners
Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (8)
Зображення: Sivak+Partners
Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (9)
Зображення: Sivak+Partners
Odesa-square-concept-by-Sivak-Partners-studio (7)
Зображення: Sivak+Partners

«Як може бути, якщо зробити площу і вулицю для людей, а не машин. Зробити настільки важливий для міста простір пішохідним, з фонтанами, з деревами, місцями відпочинку від літньої спеки. Місцем, де можуть проходити концерти та ярмарки», — описав концепцію засновник студії Дмитро Сівак. Він додав, що студія виступає за проведення конкурсу як для площі, так і для фонтану.

Пам’ятник «Засновникам Одеси» був створений 1900 року українським архітектором Юрієм Дмитренком. Монумент демонтували у 1920-му та відновили 2007 року. Він зображує Катерину II та її сподвижників — Хосе де Рібаса, Франца де Воллана, Григорія Потьомкіна і Платона Зубова.

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів