Письменниця Катя Петровська отримала німецьку правозахисну премію

Німецька письменниця та журналістка українського походження Катя Петровська отримала правозахисну премію Фонду Герхарта та Ренати Баум. Церемонія нагородження відбулася 4 грудня у Берліні, повідомила художниця і співзасновниця журналу «Простори» Євгенія Бєлорусець.

Нагороду письменниці присудили у вересні. Тоді організатори премії відзначили, що своїми публічними виступами вона «несе просвітництво й загострює наш погляд на Росію». «Мистецтво як дочка свободи має особливе значення на цьому зламі епох. Завдяки своїй рішучості та художній силі Катя Петровська є чутливим і вдумливим голосом. Ми хочемо їй подякувати», — йдеться у заяві журі.

Читайте також: Мій Дід Мороз жив на Марсі: Одна маленька історія про радянське свято

Катя Петровська народилася 1970 року в Києві. Після аварії на Чорнобильській АЕС вона переїхала до Москви. З 1999-го авторка живе у Берліні. У 2013 році отримала літературну премію Інґеборґ Бахманн за роман «Мабуть Естер». Книга висвітлює тему Голокосту в Україні, зокрема знищення євреїв у Бабиному Яру.

Премія Фонду Герхарта та Ренати Баум складає 10 тисяч євро, її вручають кожні два роки. Серед останніх лауреатів — білоруська політична діячка Марія Колесникова.

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів