Лондонський музей сховав скелет «ірландського велетня», який боявся стати експонатом

Хантеріанський музей у Лондоні вирішив прибрати з експозиції скелет чоловіка на ім’я Чарльз Бірн, відомого як «ірландський велетень». Це було зроблено з етичних міркувань, пише The New York Times.

Ірландець Чарльз Бірн мав зріст 2,3 метра і у XVIII столітті був знаменитістю Лондона. Чоловік помер у 1783-му у віці 22 років. За легендою, ще за життя він домовився з друзями, аби після смерті його тіло поховали у морі, — щоб анатоми не мали до нього доступу. Однак бажання Бірна так і не справдилося. Шотландський хірург Джон Хантер викупив тіло чоловіка у його друзів за 500 фунтів стерлінгів. Відтоді скелет став експонатом Хантеріанського музею.

Установу відкриють після п’ятирічного ремонту у березні 2023-го. Скелета Бірна вже не буде серед експонатів, проте він буде доступний для проведення медичних досліджень. Таке рішення ухвалила опікунська рада інституції. «Те, що зробив Хантер, було неправильним, — сказав Доун Кемп, директор Королівського коледжу хірургів Англії, частиною якого є Хантеріанський музей. — Як виправити деякі з цих історичних помилок? Перший крок — зняти скелет Бірна з експозиції».

музей анатомічних зразків у Лондоні, розташований у будівлі Королівського коледжу хірургів Англії

1024px-The_surprizing_Irish_giant_of_St,_James's_Street._(BM_1868,0808.5425)
Ілюстрація XVIII століття з «ірландським велетнем»
Hunterian_Collection
Скелет «ірландського велетня» в музеї

За життя Бірн був медичною загадкою. У той час одна з популярних теорій про його зріст полягала в тому, що він був зачатий на вершині копиці сіна. Однак пізніше вчені виявили в мозку чоловіка пухлину, яка викликала акромегалію та гігантизм, при якому організм виробляє надто багато гормонів росту. На початку XXI століття дослідники провели аналіз ДНК Бірна та виявили рідкісну генетичну мутацію, що була невідома до 2006 року. Завдяки цьому, зокрема, лікарям вдалося запобігти появі такого стану серед дітей, у яких ще не було жодних симптомів.


Зображення: Wikimedia Commons

захворювання, яке проявляється в надмірному рості кісток, м’яких тканин та внутрішніх органів

Нове та Найкраще

6 200

652

582
934
Більше матеріалів