У Нью-Йорку історичну будівлю суду вперше прикрасили жіночою скульптурою

Будівлю Апеляційного суду штату Нью-Йорк на Мангеттені вперше в історії прикрасили скульптурою, що зображує жінку. Раніше на даху споруди були лише монументи на честь чоловіків, пише The New York Times.

Будівлю суду у стилі неоренесанс звели наприкінці XIX століття. У різний час на даху були встановлені десять скульптур на честь історичних і релігійних діячів та легендарних законодавців-чоловіків, одягнених у мантії. Серед них — фігури Зороастра, Конфуція та Мойсея.

Нова скульптура є роботою пакистансько-американської художниці Шахзії Сікандер. Це золота жіноча фігура з рогами, що виростає з рожевої квітки лотоса. Шию фігури прикрашає мереживний комір, який був фірмовим аксесуаром американської правниці та феміністки Рут Бейдер Гінзбург — другої жінки на посаді судді Верховного суду США. Вона померла у 2020 році.

За словами художниці, її скульптура є частиною культурного переосмислення традиційних уявлень про репрезентацію влади і відображає суспільні звичаї XXI століття. «Ця люта жінка є формою спротиву у просторі, де історично домінувало патріархальне представництво», — каже мисткиня. Вона назвала скульптуру «Зараз» (Now) — у відповідь на рішення Верховного суду США про скасування конституційного права на аборт.

Фігура «Зараз» перебуває в діалозі з іншою жіночою скульптурою Сікандер під назвою «Свідок», яка розміщена у сусідньому парку Медісон-сквер. Фігура у кільцевій спідниці, що натхненна вітражним куполом будівлі суду, за задумом авторки символізує необхідність «зламати юридичну скляну стелю».

Нове та Найкраще

6 191

651

581
928
Більше матеріалів