На українській станції в Антарктиді встановили артінсталяцію «Дім. Спогади»

На українській антарктичній станції «Академік Вернадський» встановили артінсталяцію «Дім. Спогади». Її дизайн розробила студія balbek bureau, а виконанням проєкту займалося конструкторське бюро «Майстерня Чудес». Матеріали для монтажу прибули на станцію ще на початку 2022 року, але через повномасштабне вторгнення проєкт поставили на паузу.

Інсталяція зроблена на основі старого паливного бака, навколо якого з металу створили обриси дому. Архітектори проаналізували житла в різних областях і склали збірний образ типового українського будинку — з шиферним дахом, димарем і характерними вікнами. За задумом авторів, інсталяція мала нагадувати ескіз олівцем, «ніби хтось пригадує свій дім і робить замальовку по памʼяті».

balbek-bureau-home-memories-installation
balbek-bureau-home-memories-installation (5)
balbek-bureau-home-memories-installation (4)
balbek-bureau-home-memories-installation (7)
balbek-bureau-home-memories-installation (2)
balbek-bureau-home-memories-installation (1)

На стінах бака розмістили мініекспозицію — борди із символічними предметами, залитими епоксидною смолою: гілкою смереки, фрагментом вишиванки та зразком косівської мальованої кераміки. Експозицію доповнили супровідним текстом і реплікою монети з тризубом часів Володимира Великого, яку виготовили за зразком срібника з колекції Національного музею історії України.

Станцію «Академік Вернадський» було створено у лютому 1996 року на базі колишньої британської станції «Фарадей». Наукова база розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. Крім працівників станції на острові живе понад 3,5 тисячі пінгвінів. «Інсталяцію необхідно було зробити безпечною для місцевої фауни та водночас досить міцною, щоб пінгвіни не могли розібрати деталі на гнізда», — зазначили у balbek bureau.


Фото: balbek bureau

Нове та Найкраще

6 039

591

547
880
Більше матеріалів