У передачі на ВВС відреставрували українську картину, врятовану від нацистів під час Другої світової

Фахівці британського шоу The Repair Shop відновлюють сімейні реліквії: картини, меблі, килими та декор. В епізоді, показаному 22 березня, відреставрували картину ХІХ сторіччя, на якій зображена Мадонна з немовлям. Щоб зберегти це полотно у трудовому таборі під час Другої світової війни, українська родина заховала його в підкладку зимового пальта.

На шоу картину принесла 74-річна Марія Кірк. Твір належав її дідусю, священнику, і висів у церкві села Сков’ятин Тернопільської області. На початку Другої світової родичам Марії довелося тікати до Польщі: за її словами, «від росіян з одного боку й від нацистів — з другого». На той час дідусь учасниці програми вже помер, і її бабуся Галина поїхала з дочками — мамою й тіткою Марії. Картина була однією з небагатьох речей, яку вони взяли із собою, скачавши у рулон та зашивши у підкладку пальта.

Зрештою жінки потрапили до німецького трудового табору, де бабуся Марії померла від голоду. Її дочки працювали на заводі з виготовлення запчастин для військових літаків. Мати Марії, Ірена, після війни переїхала до Великої Британії, а тітка Стефанія залишилася в Німеччині й зберегла картину. Потім Стефанія подарувала її Марії.

Над полотном працювала реставраторка Лючія Скалізі. Вона зняла шар бруду з роботи і повернула фарбу в ті місця, де вона стерлася від зберігання в рулоні. Тепер Марія хоче передати картину церкві у Сков’ятині.

Шоу The Repair Shop виходить з 2017 року. Гостей для нього шукають через інтернет, і реставрація для них безкоштовна. Але інколи на програму запрошують і відомих людей. Так, у жовтні 2022-го гостем передачі був майбутній король Чарльз III — для нього реставрували керамічний посуд та годинник XVIII сторіччя.

Нове та Найкраще

5 981

546

534
860
Більше матеріалів