MoMA змінив опис роботи на виставці після звинувачень у просуванні російської пропаганди

Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку (MoMA) змінив опис роботи на виставці відеоарту після критики у соцмережах. Один із користувачів звернув увагу, що текст просував меседжі російської пропаганди про нібито військове втручання США в Україну, повідомляє ArtNews.

Йдеться про відеоінсталяцію художниці Френсіс Старк під назвою U.S. Greatest Hits Mixtape Volume 1 (2019). Вона представлена на виставці «Сигнали: як відео змінило світ». Робота складається з шести екранів, кожен із яких показує ролики з ютубу про втручання США у військові конфлікти за кордоном. Кадри, які художниця зняла на телефон з монітора, йдуть у супроводі найпопулярніших треків у чартах Billboard — композиції датовані роками згаданих в інсталяції конфліктів. Оригінальний опис мистецького твору зазначав: «У цій серії досліджується історія військового втручання США у шести країнах — Сирії (1949), Ірані (1953), Афганістані (1979), Лівії (2011), Україні (2013) та Венесуелі (2019)». Відеороботи Старк доступні онлайн.

Втім, війни в Україні у 2013 році не було. Натомість у листопаді в Києві почалися протести, які пізніше увійшли в історію як Революція Гідності. В лютому 2014-го Росія вторглася в Україну, анексувавши Крим. Свою агресію Кремль виправдовував нібито захистом регіону від ймовірного втручання Заходу.

На цей факт звернув увагу у твіттері аспірант Нью-Йоркського університету Іван Александров: «МоМА, з вами все ок? Що в біса таке „військове втручання США в Україну (2013)“? Ще один день сміттєвого путіністського дискурсу, який підхоплюють американські опозиціонери».

Інші користувачі твіттера вказали на те, що ролик про Україну в інсталяції Старк був узятий з ютуб-каналу Representative Press, який серед іншого поширює кремлівські наративи на західну аудиторію. У відео був показаний відредагований брифінг ексречниці Держдепу Вікторії Нуланд.

Згодом MoMA відредагував опис роботи Старк, прибравши, зокрема, роки. «Ця добірка демонструє відеоконтент і новинні ролики, які досліджують втручання США та ймовірну або таємну участь у шести країнах — Сирії, Ірані, Афганістані, Лівії, Україні й Венесуелі», — йдеться в описі зараз. Представник музею сказав, що куратори та художниця вирішили внести зміни до опису після критичних зауважень у соцмережах. Сама мисткиня поки не коментувала ситуацію.

Цього місяця у Франції розгорівся скандал навколо полотна швейцарської художниці Міріам Кан, навіяного звірствами російських військових у Бучі. Робота із зображенням акту сексуального насильства викликала різку критику з боку консервативної публіки.

Нове та Найкраще

6 200

654

583
937
Більше матеріалів