Картина про звірства росіян у Бучі спричинила скандал у Франції. Авторку звинуватили у пропаганді педофілії

У Франції розгорівся скандал навколо полотна швейцарської художниці Міріам Кан, навіяного звірствами російських військових у Бучі. Робота із зображенням акту сексуального насильства викликала різку критику з боку консервативної публіки. На захист авторки стала міністерка культури Франції та суд, пише ArtNews.

Картина під назвою Fuck abstraction! представлена на персональній виставці Міріам Кан у національному музеї «Токійський палац» у Парижі. Робота зображує оголену чоловічу фігуру, яка тримає за голову меншу фігуру зі зв’язаними руками під час орального сексу. У коментарі до полотна на виставці сказано, що твір показує злочини проти прав людини, які російські солдати чинять в Україні.

Роботу Кан видно на цьому відео

Мисткиня пояснила, що написала картину під враженням від повідомлень про масові поховання у Бучі та зґвалтування росіянами українських жінок і дітей. «Ця людина зі зв’язаними руками була зґвалтована перед тим, як її вбили та викинули на вулицю, — каже авторка. — Повторення насильства на війні має викликати не шок, а засудження». За її словами, жертва насильства на полотні не є дитиною. «Контраст між двома фігурами символізує тілесну силу гнобителя та крихкість пригноблених, які стоять на колінах і виснажені війною», — зазначає Кан.

Втім, деякі консерватори у Франції вирішили, що менша фігура зображує неповнолітню людину. Критики звинуватили художницю і музей у пропаганді педофілії та створили петицію з вимогою вилучити роботу з експозиції. Петиція зібрала понад 13 тисяч підписів, а картина стала вірусною у французьких соцмережах. Зрештою кілька організацій із захисту прав дітей подали позов з вимогою прибрати картину.

Цього тижня суд ухвалив рішення на користь музею та мисткині. «Цей твір не можна розуміти поза його контекстом і роботою художниці, яка має на меті засудити жахи війни», — сказано у вердикті. Крім того, суддя заявила, що музей вжив достатніх заходів, аби підготувати глядачів до шокуючого мистецтва Кан. На захист авторки також виступила міністерка культури Франції Ріма Абдул-Малак.

У своїй творчості Міріам Кан досліджує проблеми фемінізму, сексуального насильства, расизму та антисемітизму. Її роботи зберігаються у колекціях провідних музеїв світу, зокрема в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку, Tate Modern у Лондоні, Центрі мистецтв королеви Софії в Мадриді тощо. Виставка художниці у Токійському палаці триватиме до 14 травня.


Фото: Міріам Кан на виставці. Фото: Oliver Berg / dpa / Picture-Alliance via AFP

Нове та Найкраще

6 164

647

576
921
Більше матеріалів