ФБР випустило мобільний додаток для пошуку вкрадених творів мистецтва

Федеральне бюро розслідувань США запустило мобільний застосунок для пошуку та ідентифікації викрадених творів мистецтва. Він допоможе правоохоронним органам повернути культурні цінності законним власникам, повідомили в бюро.

Додаток називається Nation Stolen Art File (NSAF). Це мобільна версія однойменної бази даних із викраденими предметами мистецтва та культурними цінностями.

У NSAF є функції пошуку і фільтрування, що класифікують твори мистецтва за описом, локацією, жанром тощо. Також можна зберігати твори у вибраному, ділитися ними у соцмережах і зв’язатися з ФБР у разі необхідності. Програма доступна безкоштовно в Apple App Store та Google Play.

«Додаток створили в першу чергу для правоохоронних органів і партнерів з артіндустрії, — кажуть у бюро. — Але будь-хто може використовувати його, аби переконатися, що предмети мистецтва чи старовини, якими вони володіють або хочуть купити, не є викраденими».

Це не перший випадок, коли правоохоронці шукають викрадені твори мистецтва за допомогою смартфона. У 2014 році в Італії випустили мобільний додаток iTPC, що мав допомагати поліції боротися зі злочинами проти культурної спадщини. Два роки тому Інтерпол створив застосунок ID-Art, який надає доступ до бази даних із викраденими предметами мистецтва.

Нове та Найкраще

6 258

597

619
958
Більше матеріалів