Фотограф переміг у престижному конкурсі зі знімком, створеним ШІ. А потім відмовився від нагороди

Німецький фотохудожник Борис Ельдагсен у березні став одним із переможців відкритого конкурсу Sony World Photography Awards 2023. Його робота була створена за допомогою генератора зображень штучного інтелекту, чого автор не приховував. Протягом місяця він намагався викликати дискусію з боку організаторів конкурсу щодо використання ШІ, але безуспішно. Зрештою минулого тижня Ельдагсен відмовився від призу на церемонії нагородження, пише Petapixel.

Зображення Ельдагсена під назвою The Electrician перемогло у категорії «Креатив». Це чорно-білий портрет двох жінок різних поколінь, що нагадує візуальну мову сімейних світлин 1940-х років. Зображення є частиною серії Pseudomnesia, створеної за допомогою програм штучного інтелекту.

«Дякую, що обрали мою роботу та зробили цей момент історичним, оскільки це перше зображення, створене штучним інтелектом, яке перемогло у престижному міжнародному фотоконкурсі, — написав Ельдагсен на своєму сайті. — Зображення штучного інтелекту та фотографії не повинні конкурувати між собою в одній категорії. Це різні сутності. ШІ — це не фотографія. Тому я не прийму нагороду».

Автор пояснив свій вчинок тим, що хотів протестувати конкурс стосовно використання ШІ-знімків та започаткувати дискусію про майбутнє фотографії. Ельдагсен відвідав церемонію в Лондоні та зачитав там свою заяву, але не отримав жодної реакції з боку організаторів. Згодом він повідомив, що після відмови від нагороди його роботу прибрали як з сайту конкурсу, так і з виставки переможців у Лондоні без будь-яких пояснень.

Організатори не робили офіційних заяв стосовно інциденту, однак у коментарі BBC зазначили, що Ельдагсен ввів їх в оману щодо масштабів втручання штучного інтелекту. «Після нашого листування з Борисом і наданих ним гарантій ми вважали, що його участь відповідає критеріям цієї категорії, і ми підтримали його», — розповіли у Всесвітній організації фотографії, яка проводила конкурс. Там також запевнили, що були готові влаштувати з Ельдагсеном захід у форматі «питання-відповідь» на своєму сайті, але чому він не відбувся, не уточнили.

Нове та Найкраще

6 281

701

601
959
Більше матеріалів