Фільм «20 днів у Маріуполі» переміг у національному конкурсі Docudays UA

20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив переможців. Цьогоріч на фестивалі показали 53 фільми із 27 країн. Церемонія нагородження відбулася 8 червня в Києві.

Головний приз національного повнометражного конкурсу «Docu/Україна» отримала картина Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Також стрічка здобула приз глядацьких симпатій. «Безпрецедентний документ свого часу і доказ злочину, — йдеться у коментарі журі. — Але попри всі показані тут звірства й дегуманізацію фільм залишає глядача з відчуттям потужної рішучості продовжувати опір».

Спеціальну відзнаку конкурсу вручили режисеру Ігорю Іваньку за картину «Крихка пам’ять». Фільм також отримав приз студентського журі.

Перемогу в міжнародному повнометражному конкурсі «Docu/Світ» здобув фільм Аліси Коваленко «Ми не згаснемо». Спеціальної відзнаки удостоїли картину афганського режисера Аббаса Резає «Етілаат роз».

У національному короткометражному конкурсі «Docu/Коротко» перемогла українсько-німецька стрічка «Прокидаючись у тиші» режисерів Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі. Спеціальна відзнака — у фільму «Чорнобиль 22» Олексія Радинського.

У конкурсі Rights Now! головний приз дістався стрічці Романа Любого «Залізні метелики». Спеціальну відзнаку вручили американському режисеру Метту Сарнецкі за фільм «Вбивство журналіста».

Як повідомила кінокомпанія «Артхаус Трафік», незабаром фільм «20 днів у Маріуполі» вийде в українських кінотеатрах. Дату старту прокату оголосять згодом. Стрічка «Залізні метелики» буде в прокаті з 20 липня.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
935
Більше матеріалів