Помер автор когнітивно-поведінкової терапії Аарон Бек — йому було 100 років

Американський вчений Аарон Бек, чия робота здійснила революцію в діагностиці та лікуванні депресії та інших психічних розладів, помер у віці 100 років у своєму будинку в Філадельфії, повідомляє The Guardian. У 1960-х, будучи професором Пенсильванського університету, Бек розробив когнітивно-поведінкову терапію. Головна ідея методу полягає в тому, що в основі психічних розладів людини лежать неправильні переконання, які пацієнт може переглянути та навчитися мислити більш реалістично.

На відміну від психоаналізу когнітивно-поведінкова терапія спирається не на дитячі травми і спогади, а на теперішній стан людини. Власний метод лікування професор запропонував після того, як зауважив, що його пацієнти з депресією часто страждають від спотворених негативних ідей, — їх він назвав «автоматичними думками». Бек встановив, що якщо людям вдається розпізнати помилковість власних переконань, таких як, наприклад, «я завжди буду невдахою» або «я нікому не подобаюся», це допомагає їм стати впевненішими, подолати страхи та занепокоєння. Свій метод Бек використовував для лікування не тільки депресії, але й булімії, панічних атак, соціальної фобії, обсесивно-компульсивного розладу та наркозалежності.

Крім того, в 1961 Аарон Бек розробив шкалу депресії, яка складається з 21 питання і дозволяє пацієнту самостійно визначити тяжкість своїх симптомів. Професор опублікував 17 книг, понад 500 статей та отримав низку нагород за свою роботу, у тому числі премію Альберта Ласкера за клінічні медичні дослідження і премію Гайнца Гопфа у категорії «Стан людини». У 1994 році вчений заснував разом із донькою Джудіт Бек Інститут когнітивно-поведінкової терапії, щоб «поліпшити життя пацієнтів у всьому світі за допомогою передового досвіду».

Нове та Найкраще

6 148

637

572
912
Більше матеріалів