Марина Абрамович презентує інсталяцію в Бабиному Яру до 80-ї річниці розстрілів

6 жовтня на території Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» у Києві відбудеться церемонія, присвячена 80-й річниці розстрілів. У заході візьмуть участь представники єврейських організацій — ці люди вижили під час Голокосту — та українці, які рятували євреїв у період нацистської окупації та удостоєні звання Праведників народів світу, повідомляють на сайті меморіального центру. Гостям представлять два нові об’єкти — «Курган пам’яті» та «Кришталеву стіну плачу», яку презентує художниця Марина Абрамович.

«Голокост змінив історію людства назавжди. Усі ми емоційно вражені цією трагедією. Коли я розмірковувала про свій внесок у проєкт, пов’язаний із темою Бабиного Яру, для мене були важливі три речі. По-перше, об’єкт не повинен бути просто скульптурою. По-друге, він має бути інтерактивним. По-третє, він не може бути лише відображенням минулого, а повинен нести послання в майбутнє», — підкреслила Марина Абрамович.

Довжина «Кришталевої стіни плачу» сягатиме 40 метрів. Стіну складуть із 75 кварцових блоків. Одночасно подивитися на інсталяцію зможуть до 25 людей.

Також на території Бабиного Яру представлять перший музейний простір «Курган пам’яті», розроблений архітектурною компанією SUB. Проєкт відтворює історію трагедії за допомогою технології 3D-моделювання. Дах об’єкта буде розсувний, а внизу розташується експозиційний простір. За формою споруда нагадуватиме курган — традиційне для українських степів стародавнє поховання.

В уряді розраховують, що будівництво комплексу повністю завершиться протягом декількох років. Згідно з представленою у 2021-му художньою концепцією, в урочищі розмістять Музей усіх жертв Бабиного Яру 1941—1943 років, Музей Голокосту в Україні та Східній Європі, Музей історії забуття трагедії за часів СРСР, Музей Куренівської трагедії, освітній і науковий центри та низку художніх об’єктів.

«Ми хочемо, щоб люди відчули і зрозуміли, що історія Бабиного Яру — це їхня історія, їхніх сусідів, їхнього міста, їхньої нації, їхнього світу. Бабин Яр — місце загибелі багатьох жертв: євреїв, ромів, радянських військовополонених, пацієнтів психіатричних лікарень, українських націоналістів, комуністів. Усіх, хто там помер, потрібно пам’ятати і шанувати. Таким чином, Бабин Яр — поліфонічна історія, що складається з багатьох голосів людей, які були вбиті, свідків і тих, хто вижив», — каже художній керівник меморіального центру Ілля Хржановський.

Раніше на території представили символічну синагогу «Місце для роздумів», інсталяцію «Дзеркальне поле» з іменами жертв і поминальними піснями, а також монокуляри «Погляд у минуле» з архівними документальними фотографіями.


Фото: Manfred Werner, Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 184

650

581
928
Більше матеріалів