Натхнення

Квіти проти ракет

У подвір’я фотографки Жені Лаптій влучив російський снаряд, який знищив її мрію про сад із ліліями біля будинку. Однак Женя все одно висадила квіти, тільки вже на території європейської галереї. Своїм проєктом «В моєму саду росте 250 тисяч білих лілій, але його немає» вона розповідає про втрату дому і про надію на те, що життя все ж переможе ракети.
Євгенія Лаптій

Українська фотографка. Народилася в Харкові. Навчалася в Харківській академії дизайну та мистецтв. Брала участь у групових і персональних виставках у Німеччині, Італії, Португалії, Україні тощо.

— Коли я ще жила під окупацією в селі на Харківщині, одного разу нас сильно «накрили» і все подвір’я було в уламках. Але самих снарядів я тоді так і не побачила, бо після прильоту у мене був шок, я одразу пішла говорити з родичами про виїзд.

Цей проєкт я задумала, щойно вибралася з окупації. Тоді здавалося, що я назавжди втратила дім. Ідея утопічного неіснуючого саду в мене виникла як аналогія з втратою біблійського Едему. Потім село звільнили, але коли я туди повернулася, то побачила жах, який не передати словами. Тому я хотіла якось показати людям у Європі, що таке втрата дому.

Фотографію у своєму саду я зробила вже у грудні 2022 року, коли приїхала додому. На нашому подвір’ї лишилося п’ять урвищ від снарядів. На одному з цих місць росли лілії.

Уламок снаряду в саду у селі на Харківщині
Фрагмент інсталяції в саду австрійської галереї

Зараз я тимчасово живу в Австрії, у нас тут велика підтримка художнього ком’юніті. Я зробила візуалізацію проєкту і подала в офіс однієї організації. Через деякий час прийшла відповідь, що цей проєкт хоче втілити галерея kunstGarten у місті Грац. У них є власний сад, тож ми висадили лілії там.

Ракету для інсталяції робили на місці з металу, реконструюючи її з моїх фотографій. Спершу я хотіла привезти снаряд з України, але австрійське Міністерство культури не дозволило. Оскільки проєкт довготривалий, я сподіваюся, що з плином часу іржа зовсім «з’їсть» ракету і залишаться лише лілії — й вони там будуть рости багато років.

Спершу я хотіла привезти снаряд з України, але австрійське Міністерство культури не дозволило.

Нове та Найкраще

685

597

618
956

Більше матеріалів