У Китаї галерея закрила виставку через відео, в якому художник склав рейтинг привабливості дівчат

Китайський художник Сун Та зняв на відео близько 5 тисяч студенток коледжу Академії витончених мистецтв Гуанчжоу, а потім об’єднав цей матеріал у восьмигодинний ролик, повідомляє ARTnews. Сун Та склав рейтинг дівчат, виходячи з їхньої привабливості, і назвав свою роботу «Потворніше і потворніше». Відео з квітня можна було побачити в галереї OCAT Shanghai у рамках групової виставки художників. Через обурення громадськості роботою Сун Та арт-простору довелося повністю закрити виставку, пише The New York Times.

У своїй заяві скандальний художник рекомендував відвідувачам приходити до галереї раніше, оскільки відео починається з жінок, яких він оцінив як найбільш привабливих. «Тож, якщо ви хочете побачити королеву кампусу, вам потрібно прийти до музею якомога раніше. Інакше, коли настануть сутінки, це місце перетвориться на справжнє пекло», — зазначив Сун Та.

Користувачі китайської блог-платформи Sina Weibo висловили обурення діями художника і фактом демонстрації його роботи в OCAT Shanghai. Один із блогерів заявив, що куратор виставки не може відрізнити сучасне мистецтво від сміття. Інші користувачі акцентували увагу на тому, що ролики були зняті без згоди дівчат, що порушує їхні права.

Наступного дня після появи гнівних постів і коментарів на Weibo галерея прибрала роботу Сун Та, а потім зовсім закрила виставку. Представники OCAT Shanghai відзначили, що критика змусила їх по-новому поглянути на відеоролик художника і вони виявили, що робота Сун Та демонструє неповагу по відношенню до дівчат і порушує авторські права. «Як музей, що підтримує концепцію різноманітності, ми сприймемо це як заклик проявляти більше емпатії до всіх», — йдеться в заяві OCAT Shanghai.

Розповідаючи про свій проєкт в інтерв’ю Vice China у 2019 році, Сун Та згадав, що у нього була асистентка, яка допомагала знімати дівчат так, щоб вони виглядали «менш моторошними». Потім його команда відсортувала зображення, назвавши одні як «простимо потворні», а інші — «непростимо потворні». Художник захищав свою роботу, стверджуючи, що має право «говорити правду». Відео вже демонстрували у 2013 році у відомому арт-просторі Пекіна, але тоді ролик не викликав резонансу.

Нове та Найкраще

6 160

644

575
917
Більше матеріалів