У Болгарії презентують проєкт «Галерея у вікні», присвячений роботам українських художників

Чеський центр у Софії, який від початку повномасштабного вторгнення підтримує українських митців, представить новий проєкт «Галерея у вікні», розроблений спільно з Щербенко Арт Центром. Каталізатором до створення проєкту став акт вандалізму — 12 травня невідомі зірвали плакат зі словами підтримки українцям, що був розміщений на вікні галереї.

У рамках ініціативи в Болгарії продемонструють роботи сучасних українських художників, зокрема твори Влади Ралко, Олега Дімова, Олени Науменко, Марії Прошковської, Марини Талютто та інших авторів. Зображення будуть змінюватися кожні два тижні. 19 травня проєкт відкриє фотографія Where to go? Where to go Зої Лактіонової, авторки з Маріуполя, яка у 2021 році стала фіналісткою конкурсу для молодих українських художників МУХі.

Зоя Лактіонова, Where to go? Where to go, 2020 рік. Фото: Щербенко Арт Центр

Родина авторки переїхала до Маріуполя після Другої світової війни. У 2014-му художниця запропонувала батькам залишити Донецьку область, однак вони відмовилися і декілька років прожили під постійними обстрілами. Через хронічний стрес та забруднене повітря мати Зої Лактіонової померла від раку. В один із візитів до Маріуполя авторка побачила, як на узбережжя викинуло сотні мертвих медуз, та згадала розмову з матір’ю незадовго до її смерті. На запитання, чому вона не хоче їхати з рідного міста, жінка відповіла: «Кому ми там потрібні? Куди йти».

«Ми хочемо нагадати, як ми вміємо говорити мовою мистецтва про жахи, які відбуваються зараз в Україні. Воєнні злочини повинні бути розкриті, а злочинці мають бути покарані. Найважливіше завдання для всіх нас — не бути байдужими, не мовчати та максимально привертати увагу до катастрофічної ситуації на захоплених російськими окупантами територіях», — підкреслює кураторка проєкту Марина Щербенко.


Фото: Чеський центр у Софії

Нове та Найкраще

6 193

652

581
932
Більше матеріалів