В Австралії випробували літаючий електромобіль для майбутніх перегонів у стилі «Формули-1»

В Австралії провели перші випробувальні польоти безпілотного електромобіля Alauda Airspeeder Mk3 напередодні перегонів, які повинні відбутися пізніше у 2021 році, повідомляє The Guardian. Чотириметровий мультикоптер вагою 130 кілограмів протестували в пустелі на півдні країни. У повітряних перегонах у стилі «Формули-1» візьмуть участь десять машин. Засновник технологічної компанії Alauda Aeronautics Меттью Пірсон уточнив, що вони літатимуть зі швидкістю від 150 до 250 кілометрів на годину в залежності від місцевості.

У електромобілі є місце для пілота, але наразі транспортним засобом керує аватар людини. У кабіні встановлений робот, що пов’язаний із пілотом на землі і повторює його рухи. Якщо перегони будуть визнані безпечними, розробники сподіваються перейти з дистанційного на фізичне управління електромобілями.

Машини оснащені радіолокаційними системами, які дозволяють їм уникати зіткнення. «По суті, пілот має повну свободу, але в разі потреби ми можемо створити віртуальне силове поле між електромобілями навіть на дуже високих швидкостях», — говорить Меттью Пірсон. Механізм працює на літій-полімерному акумуляторі, заряду якого вистачає на 15 хвилин. Імовірно, кожні перегони Airspeeder EXA триватимуть 45 хвилин — це вимагатиме двох піт-стопів для заміни батарей.

Творці електромобіля сподіваються, що в майбутньому технологія допоможе знизити трафік і зробити повітря в містах чистішим. Докторка Симона Міхайта, співробітниця Технологічного університету Сіднея, вважає, що Alauda Airspeeder Mk3 може виявитися найшвидшим у порівнянні з іншими літаючими автомобілями, які зараз знаходяться в розробці. Міхайта впевнена, що найближчим часом технологію почнуть використовувати не тільки для вантажних, але і для повсякденних пасажирських перевезень. У грудні 2020 року Uber анонсувала розробку літаючих таксі. Аналогічною технологією також зацікавилися компанії Virgin Atlantic та Hyundai.

Нове та Найкраще

6 191

652

581
929
Більше матеріалів