Італійські мистецтвознавці відкрили онлайн-музей шкільних зошитів

В інтернеті набирає обертів проєкт Exercise Book Archive. На сайті можна знайти колекцію рідкісних зошитів із 33 країн: Італії, Франції, Німеччини, Індії, Гани тощо. Це оцифровані версії зошитів реальних людей — з чорнильними написами, малюнками і позначками на полях. Онлайн-музей охоплює період 1700—2000 років.

Архів Exercise Book Archive знаходиться в Мілані. Його створили двоє дослідників — Томас Пололлі й Анна Тереза ​​Рончі. У 2004 році вони почали збирати італійські зошити, а в 2013-му проєкт розрісся до міжнародних масштабів.

«Цінність цих зошитів можна визначити по-різному, — розповіли в коментарі Bird in Flight засновники проєкту. — З історичної точки зору ми відчуваємо, чим жили і про що думали діти і молодь у той чи інший період. Зошити показують, як ставилися до освіти в минулому, тому важливі і для педагогіки. Ну а обкладинки і каліграфія перетворюють їх на справжні витвори мистецтва».

У колекції Exercise Book Archive поки немає зошитів із України. Поділитися своїми екземплярами з творцями проєкту можна заповнивши форму на сайті.

Италия
Аргентина
Китай
Испания
Индия
Япония
США


Фото: exercisebookarchive.org

Нове та Найкраще

6 164

647

576
920
Більше матеріалів