У Лондоні встановили штучний пагорб вартістю £2 мільйони — городяни розкритикували проєкт

У кінці липня в центрі Лондона встановили тимчасовий оглядовий майданчик — штучний пагорб Marble Arch Mound («Насип біля Мармурової арки»), спроєктований нідерландським архітектурним агентством MVRDV. Інсталяції заввишки 25 метрів, яка обійшлася місту у £2 мільйони, належало знову привабити людей до торговельного району Оксфорд-стрит після локдауну, проте вона викликала критику влади і місцевих жителів, повідомляє Dezeen.

За задумом MVRDV, із пагорба повинен був відкриватися краєвид на Гайд-парк і тріумфальну арку XIX століття, спроєктовану архітектором Джоном Нешем. Колись ділянка, на якій встановили інсталяцію, була частиною парку, і лише в 1960-х її забудували. Використовуючи у своїй роботі живі рослини, MVRDV хотіло нагадати про історію району і те, наскільки важливо доповнювати міську інфраструктуру зеленими зонами.

Планували, що пагорб зводитимуть із використанням риштовання, а потім на нього покладуть шари фанери і ґрунту — це дозволило б виростити на поверхні траву і встановити вазони з деревами. Оскільки проєкт тимчасовий, кількість відходів постаралися звести до мінімуму, а насадження мали пізніше висадити в найближчих парках і садах.

Лондон Штучна гора біля Мармурової Арки
Візуалізація Marble Arch Mound. Зображення: MVRDV / Antonio Luca Coco, Angelo La Delfa, Luana La Martina
Лондон Штучна гора біля Мармурової Арки
Marble Arch Mound, 28 липня 2021 року. Фото: Tolga Akmen / AFP

На візуалізації, яку представило MVRDV, інсталяція максимально схожа на справжній пагорб, густо порослий деревами і травою. По центру споруди проходять сходи, які дозволяють відвідувачам піднятися на її вершину і подивитися на центр міста.

У реальності розмір Marble Arch Mound довелося зменшити, а ґрунт замінити на дерен. На поверхні об’єкту видно будівельні матеріали, лінії пагорба виглядають незграбними і видають його штучне походження. На думку співробітників MVRDV, проблема полягає в тому, що насадження не встигли прорости, а покриття пересохло через спекотну погоду в Лондоні. «У той час як плани зображали пишний ландшафт із густою рослинністю та дорослими деревами, насправді ми бачимо тонку рогожу, що відчайдушно чіпляється за прямовисні стіни споруди», — підкреслив архітектурний критик The Guardian Олівер Вейнрайт.

У Dezeen уточнюють, що, хоча технічні роботи були завершені в кінці липня, інсталяція так і не відкрилася для відвідувачів, а тим, хто заздалегідь бронював квитки, повернули гроші. Влада Вестмінстера запевняє, що на пагорб можна буде піднятися, тільки-но поліпшать зовнішній вигляд насаджень. «Насип за задумом є живою будівлею. Ми продовжимо адаптувати і вдосконалювати нові пам’ятки Лондона і вирішувати будь-які проблеми, що виникають», — заявляють у раді Вестмінстера. У MVRDV вважають, що проєкт відкритий раніше за необхідний термін, але якщо «дати природі шанс», інсталяція виглядатиме зовсім інакше. Пагорб простоїть у Гайд-парку принаймні до січня 2022 року.

Нове та Найкраще

6 200

582

607
934
Більше матеріалів