Об’єднання «Вавилон’13» представило перший документальний фільм з циклу про захисників Маріуполя

Режисерка Юлія Гонтарук, що входить до об’єднання «Вавилон’13», показала перший короткометражний фільм із циклу «Фортеця Маріуполь». Документальний проєкт присвячений оборонцям міста, які знаходяться на заводі «Азовсталь», зазнають постійних авіаударів та обстрілів з боку російської армії, та не здають своїх позицій.

Юлія Гонтарук з 2015 року знімає чоловіків та жінок, що входять до складу полку «Азов», для документального фільму «Залізна сотня». Після початку повномаштабного вторгнення більшість з її героїв опинилися в оточенні у Маріуполі. Режисерка постійно підтримувала з ними зв’язок і вирішила перетворити персональні відеодзвінки у серію короткометражних фільмів, що допоможуть розкрити особистості бійців, почути про їхні емоції, страхи та сподівання. Робота над проєктом триває – до циклу увійде не менше п’яти записів.

«Дуже складно підтримувати комунікацію з бійцями. Домовляєшся на конкретний час, а у них, наприклад, обстріл. І ти чекаєш, сподіваєшся, що людина знову вийде на зв’язок, що вона вціліла. Я хотіла б записати усіх, хто там, однак кінцеву цифру зараз сказати важко», – розповіла Bird in Flight Юлія Гонтарук.

Цикл фільмів починається записом, у якому Валерія Карпиленко, відома за позивним «Нава», читає власний вірш, присвячений бойовим діям у місті. У 2016 році вона працювала у прес-службі «Азову», а зараз перебуває на території заводу «Азовсталь». Там захисниця Маріуполя 5 травня одружилася з українським прикордонником Андрієм, однак через три дні чоловіка вбили російські військові. За словами режисерки, «Нава» – дуже світла і тендітна людина, зараз їй дуже важко, однак вона сподівається вийти із Маріуполя разом зі своїми побратимами.

Юлія Гонтарук наголошує на тому, що її герої розуміють, що будь-якої миті можуть загинути – вони не збираються відступати, однак хочуть почути, що в них вірять і про них пам’ятають. «Це найменше, що ми з «Вавилон’13» можемо зробити, щоб допомогти звільнити їх звідти і розказати, хто стоїть за символом “Азовсталь”», – підкреслює режисерка.

Нове та Найкраще

6 200

652

582
934
Більше матеріалів