У Японії почали демонтувати капсульну вежу «Накагін» — приклад архітектурного метаболізму

У Токіо розпочали демонтаж капсульної вежі «Накагін» архітектора Кісьо Курокави, повідомляє Dezeen. На відео можна побачити, як робітники знімають обшивку споруди, а активісти обережно демонтують круглі віконні рами та вбудовані меблі, щоб зберегти їх.

Читайте також: Будинок-сир та Версаль для бідних: Житлові комплекси, які не врятувала їхня унікальність

«Накагін» — це яскравий приклад японської течії архітектурного метаболізму. Будівля з’явилася у 1972 році в токійському районі Ґі́ндза. Представники течії вважали, що місто та архітектура повинні постійно оновлюватися, оскільки, по суті, теж є живим організмом. Споруда складається із двох взаємопов’язаних бетонних веж, де помістилося 140 капсул площею 10 квадратних метрів. Кожен модуль був розрахований на одну людину: там були ліжко, робоче місце, телевізор, телефон, програвач і туалет із ванною. Передбачалося, що капсули стануть другим житлом для офісних клерків, коли ті не встигатимуть доїхати до будинку на околиці міста серед робочого тижня.

Розмови про демонтаж «Накагіну» почали вести у 2006 році: через брак фінансування вежу ніколи не ремонтували, і вона почала руйнуватися. Об’єднання Nakagin Capsule Tower A606 Project, до якого входять колишні мешканці будівлі, виступає за порятунок споруди. Вони виходили на протести, щоб захистити об’єкт від знесення, збирали кошти та підписували петиції для його захисту.


Фото: Dick Thomas Johnson / Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 204

659

583
940
Більше матеріалів