Героїня фотографії «Жах війни», знятої у В’єтнамі, завершила лікування через 50 років

Фан Тхі Кім Фук завершила лазерне лікування шкіри у Майамі через 50 років після того, як фотограф Associated Press Нік Ут зробив свій визначний знімок «Жах війни», повідомляє The Guardian.

У червні 1972 року Ут перебував у Південному В’єтнамі, де точилася битва між місцевою армією та військовими В’єтконгу. Фотографу вдалося зафіксувати момент після вибуху чотирьох напалмових бомб неподалік села Транг Банг. Він зняв групу переляканих дітей, що вибігли на дорогу, — за ними слідують солдати. У центрі кадру оголена дівчинка — Фан Тхі Кім Фук, якій на момент атаки було 9 років. Вона зірвала з себе одяг, коли він загорівся внаслідок авіаудару південнов’єтнамського штурмовика Skyraider.

Фото: Нік Ут / Associated Press / East News

Після зйомки Нік Ут одразу відвіз дітей до лікарні. Фан Тхі Кім Фук більше року перебувала на реабілітації, жила з постійним болем та не могла повноцінно рухатися. Жінка впевнена, що фотограф врятував їй життя, однак вона тривалий час ненавиділа його знімок. За цю світлину Нік Ут отримав Пулітцерівську премію у 1973-му та став переможцем конкурсу World Press Photo.

За словами Фан Тхі Кім Фук, вона здавалася собі потворною та відчувала сором через те, що зображена на фотографії голою. Під час авіаудару жінка отримала психологічну травму й неодноразово замислювалася про самогубство. У 1990-х Фан Тхі Кім Фук переїхала до Канади і заснувала благодійний фонд Kim Foundation International: він допомагає дітям, які постраждали від війни.

Жінка пройшла дванадцять процедур лазерного лікування у Майамі, щоб позбутися хронічного болю та шрамів від напалму, — наприкінці червня вона востаннє відвідала клініку. 59-річна героїня знімка підкреслила, що більше не почувається жертвою і мріє, щоб усі навчилися «жити з любов’ю, надією та прощенням».


На обкладинці: Фан Тхі Кім Фук. Фото: Geoffroy Van der Hasselt / AFP

Нове та Найкраще

6 037

591

546
880
Більше матеріалів