В Англії встановлять пам’ятник піраткам, які були коханками і зневажали гендерні ролі

У Лондоні представили скульптуру, присвячену Енн Бонні та Мері Рід — жінкам, які в XVIII столітті вдавали чоловіків, промишляли піратством і були коханками, повідомляє The Independent. Роботу британської художниці Аманди Коттон тимчасово розмістили на півночі міста, де колись страчували злодіїв і морських грабіжників, — пізніше пам’ятник перевезуть на острів Бург.

Практично єдиним джерелом інформації про Енн і Мері є «Загальна історія піратів» авторства Даніеля Дефо. Енн вважалася вигідною партією, поки таємно не вийшла заміж за бідного матроса. Згодом дівчина змінювала партнерів, подорожувала морем і в 1719-му познайомилася з піратом Джеком Рекхемом. Одного разу пара випадково захопила корабель, на якому перебувала переодягнена в чоловіка Мері Рід. Вона єдина з усіх пасажирів чинила піратам опір і в майбутньому долучилася до них.

«Енн і Мері руйнували гендерні рамки і вражали своїх сучасників. Вони були першопроходицями в суспільстві, де домінують чоловіки. Коханками, які зберігають пластичність, приміряючи образи то жінок, то чоловіків. Енн і Мері жили сміливо і слідували поклику свого серця, обидві були піратками, шукали свій шлях і не соромилися кохати одна одну за часів, коли шлюб вважався обов’язковим», — підкреслює професорка Кейт Вільямс.

Вона впевнена, що в роботах XVIII—XIX століть пару так мало згадують тільки з тієї причини, що автори боялися похитнути усталений образ жінки, яка 200—300 років тому не могла сподіватися на рівні права або вільні стосунки. «У Мері й Енн нарешті з’явився власний пам’ятник. Зрештою, реальні піратки Карибського моря отримали визнання», — додає історикиня.


Фото: Wikimedia Commons

Нове та Найкраще

6 234

677

594
947
Більше матеріалів